31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

SK | Whiteman: ‘MDPT richt zich alleen nog op modernisering Isla-raffinaderij’

HomeNieuwsSK | Whiteman: 'MDPT richt zich alleen nog op modernisering Isla-raffinaderij'

Met Ecorysrapport en Plan van Aanpak raffinaderij

'Er ligt een opdracht van parlement om herontwikkeling Isla-terrein te onderzoeken'| Foto Persbureau Curacao
PAIS-leider Rosaria verbaasd over uitspraken premier ‘Er ligt een opdracht van parlement om herontwikkeling Isla-terrein te onderzoeken’|  Persbureau Curacao

Het tweesporenbeleid van het Ecorys rapport wordt niet langer gevolgd, het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) richt zich alleen nog maar op de modernisering van de Isla-raffinaderij.

Dit verklaarde premier Ben Whiteman (PS) afgelopen zaterdag in het ochtendprogramma Wat een Week op Paradise FM. Volgens de politiek leider van PAIS, Alex Rosaria, kan hier geen sprake van zijn, omdat er een opdracht van het parlement ligt om herontwikkeling van het Isla-terrein te onderzoeken, zo bericht de Amigoe vandaag, dinsdag 9 februari 2016.

Het Ecorys rapport uit 2012 (zie onderaan) deed de aanbeveling om, naast de modernisering van de Isla, mogelijkheden tot herontwikkeling van het Isla-terrein in het geval van sluiting te onderzoeken. Deze laatste weg wordt volgens de premier dus niet langer gevolgd, nu alleen nog maar gewerkt wordt aan het openhouden van de raffinaderij.

Whiteman meldde dat volgende maand en in ieder geval gedurende de eerste helft van dit jaar, wordt gestart met een openbare aanbesteding voor de raffinaderij. Hierbij wordt overgeschakeld van fossiele brandstoffen naar Liquid Natural Gas (LNG), wat veel schoner is, en wat volgens hem een explosie van werkgelegenheid teweegbrengt en waarmee veel scholing en omscholing is gemoeid. ‘Door deze omschakeling dalen de emissies met 80 procent. De rest kan ook worden behandeld, zodat er bijna niks meer de lucht in gaat’, aldus de premier.

Hij stelde dat er al officieel zestien geïnteresseerde partijen, grote bedrijven of landen, zich hebben gemeld voor de aanbesteding en dat het aantal blijft groeien. ‘Het proces van selectie en gunning zal minstens vier tot vijf jaar in beslag nemen’, aldus Whiteman. Hij merkte op dat China nog steeds interesse heeft in de Isla, met name op onderdelen van het geheel, zoals op gebied van transport en ondersteuningsdiensten. Volgens hem groeit de samenwerking met China, ook op cultureel gebied. Op de vraag of China een derde partij zal zijn, naast de PdVSA, stelde de premier dat dit niet kan worden uitgesloten.

De minister-president herhaalde tijdens de radio-uitzending zijn kritiek op ‘sommige milieuorganisaties’ die waren uitgenodigd bij het Tweede Kamerdebat van vorige maand, en volgens hem een ‘breder perspectief hebben dan de Isla’. Whiteman: ‘Van de groepen die zijn uitgenodigd zijn er een aantal die ook in de vastgoed business zitten. Dan weet je nooit wat voor belangen een rol spelen. Hier moeten we ook over kunnen praten.’ Volgens hem is goed contact met milieugroepen voor hem wel goed mogelijk en worden sommigen van hen ook geconsulteerd, waaronder over marine-biodiversiteit.

In reactie stelde partijleider Alex Rosaria (PAIS) verbaasd te zijn over de uitspraken van de premier. ‘Er is een mandaat van het parlement om te onderzoeken wat de mogelijkheden van herontwikkeling zijn bij eventuele sluiting van de Isla. Ik weet dat de commissie die dit onderzoekt nog aan het werk is en niet de opdracht heeft om te stoppen. Ik heb vandaag gesproken met Aubrich Bakhuis, een van de leden van die commissie, en hij zei dat het werk gewoon doorgaat.’

Rosaria stelt dat de commissie dit jaar nog informatie over haar werkzaamheden heeft verstrekt in diverse wijken, waaronder bij Blue Bay, en dat de volgende sessie binnenkort volgt. Volgens Rosaria is de discussie de afgelopen twee weken op een ‘chaotische’ manier gevoerd. ‘Niemand is gediend bij dit soort uitspraken.’

Deze week gaat er een uitnodiging van de Staten naar de regering om te spreken over de toekomst van de raffinaderij. Naar verwachting zal tijdens dat debat het tweesporenbeleid ook aan de orde komen.

Het hoofd van het MDPT, Werner Wiels, wilde niet ingaan op de uitspraken van de premier en verwees door naar Whiteman zelf. ‘We zijn sinds kort heel voorzichtig met de Nederlandstalige media, want zoals je ziet komen daar problemen van’, aldus Wiels. Hierbij verwees hij impliciet naar de commotie die vorige week was ontstaan na de publicatie van een artikel in het Antilliaans Dagblad over de clausule met betrekking tot stilzwijgende verlenging van het Isla-leasecontract. Premier Whiteman was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Surinaamse Krant

Naschrift KKC:

Regering Curacao Plan Van Aanpak Isla Raffinaderij 30052012

EcoRYS032012Sustainable Future for Curacao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. “….Hierbij wordt overgeschakeld van fossiele brandstoffen naar Liquid Natural Gas (LNG), wat veel schoner is,…”.

    Maar volgens Wiki:
    “…Aardgas wordt gezien als de schoonste fossiele brandstof, omdat er relatief gezien de minste hoeveelheid CO2 vrij komt bij verbranding. Indien het aardgas vervoerd is in de vorm van lng dan gaat deze stelling niet meer op. De energie die nodig is om het aardgas te koelen tot -162°C en deze temperatuur te handhaven tijdens transport en om ten slotte het lng weer op te warmen tot gebruikstemperatuur moet natuurlijk wel meegerekend worden. Ook de energie die nodig is om de zeldzame metalen te produceren die benodigd zijn voor opslag van lng bij -162°C moet meegerekend worden in de CO2-uitstoot van het aardgas. Door deze milieueffecten van lng te betrekken in de opstelling ontstaat een ongunstiger beeld van deze fossiele brandstof…”

    Er wordt dus een milieuprobleem geëxporteerd. Maar ja, wij op Curacao hebben het niet gedaan.

  2. Is dat even leuk, de toekomst van Curacao hangt nu af van aardgas om olie te raffineren. Olie die zo slecht is, dat hij nauwelijks geraffineerd kan worden en als product vrijwel onverkoopbaar is. Maar de PS boos hebben altijd gelijk.
    Op aardgas rijden ook auto’s ook voortreffelijk en met nauwelijks uitstoot. Waarom dan nog benzine tanken? Het paard achter de wagen.
    Het meest in het oog springend is de kromme redenatie om Isla te moderniseren. Venezuela verkoopt zijn laatste goudstaven om het failliet nog even uit te stellen. Investeren in een onverkoopbaar product. Zelfs de scheepvaart gaat nu over op aardgas. De toekomst van Curacao ligt daarmee ongeveer in het jaar 1960 of zo. Pedante bestuurders zijn funest. Maar u kiest ze wel zelf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties