SMNews | Voormalig VDSM hoofd vastgehouden in Tarpon onderzoek

Voormalig VDSM hoofd James Richardson vastgehouden in Tarpon onderzoek

Voormalig VDSM hoofd James Richardson vastgehouden in Tarpon onderzoek

Het voormalige hoofd van de Veiligheidsdienst Sint Maarten VDSM J.A.J.R. (41) is op dinsdag 19 juli gearresteerd door leden van de Landsrecherche bijgestaan door agenten van de Korps Politie St. Maarten KPSM.

Ook zijn huis in Ebenezer, Cul de Sac is doorzocht in verband met het lopende onderzoek inzake verduistering en witwassen genaamd Tarpon, dat geleid wordt door de Landsrecherche.

Tevens zijn er doorzoekingen verricht in een hotelkamer en bij een verhuisbedrijf. Het hotel en het verhuisbedrijf zijn geen verdachte in het onderzoek. Administratie, geld, waardevolle goederen, auto en gegevensdragers zijn in beslag genomen.

J.A.J.R. wordt verdacht van verduistering en het witwassen van geld voor een bedrag van NAf. 800.000, – die plaatsvond van januari 2011 tot medio 2013. Het witwassen van geld wordt beschouwd als een voortdurend delict waarvan de verdachte mogelijk tot op de dag van vandaag profiteert.

De Landsrecherche is sinds medio 2015 druk bezig geweest met het Tarpon onderzoek. De lange duur van het onderzoek is onder andere vanwege het feit dat, in het bijzonder toen het onderzoek is gestart, de Landsrecherche een zeer beperkte capaciteit had en voortdurend geconfronteerd werd met andere grootschalige en tijdrovende onderzoeken.

Het Tarpon onderzoek richt zich ook op het afpakken van opbrengsten verkregen uit gepleegde misdrijven. Het is de eerste keer dat de Landsrecherche een dergelijk onderzoek uitvoert. Het afpakken van opbrengsten uit misdrijven past binnen het nieuwe beleid van de Landsrecherche, welke gelijk is aan die van het Openbaar Ministerie. Voortaan kunnen meer van dergelijke onderzoeken worden verwacht.

J.A.J.R. is in verzekering gesteld. Het onderzoek is nog in volle gang en meer aanhouding zijn niet uit te sluiten.

Bron: SMN News

Dossier VDC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *