SMOC | 75 miljoen gulden Isla is niet voor de SMOC-vrijwilligers

Een notaris zal er op toezien dat áls Isla moet boeten, de ruim 2 miljoen gulden die SMOC als een van de 26 eisers zou ontvangen, volledig ten goede komt aan de mensen nabij de Isla.

Uit berichtgeving van de laatste dagen lijkt het alsof stichting SMOC 75 miljoen gulden eist van Isla en daarmee het voortbestaan van Isla in gevaar brengt. Die berichten zijn volstrekt onjuist. SMOC informeert hierbij wat er precies aan de hand is.

SMOC IS 1 VAN 26 EISERS IN DE ZAAK VAN 75 MILJOEN GULDEN

De zaak van 75 miljoen gulden is een zaak van hoofdeiser Stichting Humanitaire Zorg, en mede-eisers stichting SMOC en 24 bewoners (4 Europees Nederlanders, 20 Yú di Korsóu), waarvan 1 bewoner inmiddels is overleden aan kanker. SMOC is dus één van 26 eisers.

WAT IS SMOC?

SMOC is een stichting die in 2003 is opgericht en maar één doel heeft: schone lucht voor de bewoners onder de rook van Isla en BOO. SMOC is niét voor sluiting van Isla. SMOC bestaat uit vrijwilligers die geen enkel belang hebben, geen grond opkopen en niet betaald worden voor het werk dat zij doen. Ja, die geruchten zijn er, maar die slaan helemaal nergens op. SMOC helpt bewoners onder de rook, door ze te bezoeken, te luisteren, en informatie te geven en te adviseren. Het bestuur van SMOC bestaat uit professionals: huisarts, chemisch ingenieur en apotheker. SMOC wordt bijgestaan door topexperts op het gebied van raffinaderijen. Allemaal belangeloos.

WAAROM MOET ISLA 75 MILJOEN GULDEN BOETE BETALEN

Als Isla 75 miljoen gulden moet betalen is dat omdat Isla in 2010 door de rechtbank in hoger beroep veroordeeld is tot die boete. Een boete die alleen kan worden opgelegd áls Isla meer zwaveldioxide uitstoot dan toegestaan, omdát dat zeer schadelijk is voor de gezondheid. Isla weet dit dus al 8 jaar. Sinds 2010 is de uitstoot van zwaveldioxide door Isla echter niet afgenomen, maar ernstig toegenomen, en deskundigen hebben nu vastgesteld dat Isla meer zwaveldioxide heeft uitgestoten dan toegestaan. Eisers hebben daarom besloten Isla te houden aan die boete.

KAN ISLA 75 MILJOEN GULDEN BETALEN?

De rechtbank heeft de boete op 75 miljoen gulden bepaald. Dat is een enorm bedrag, maar volgens de rechtbank niet zo hoog dat Isla in de financiële problemen zou komen. Het gaat om slechts enkele dagen of weken winst. Bovendien was de boete bedoeld om te zorgen dat Isla er alles aan zou doen om de uitstoot van zwaveldioxide te verminderen. Dat is dus niet gebeurd en de klachten van bewoners zijn enorm toegenomen. Het doordraaien van Isla wordt door SMOC NIET bedreigd.

WAT GEBEURT ER MET HET GELD ALS ISLA MOET BETALEN?

Als Isla moet betalen zal stichting SMOC ruim 2 miljoen gulden ontvangen, De andere mede-eisers gezamenlijk ontvangen dus ruim 72 miljoen gulden. Niét iemand van SMOC krijgt het geld, nee, de stichting. Als dat geld bij SMOC zou komen, zal SMOC dat geld vollédig gebruiken voor het enige doel waar het SMOC omgaat: schonere lucht. Dat kan door bewoners onder de rook te helpen, bv aan een airco, of ze te helpen verhuizen, het schoonmaken van de groene aanslag, het ondersteunen bij medische hulp, het betalen van geneesmiddelen etc. Een notaris zal er op toezien dat áls Isla moet boeten, de ruim 2 miljoen gulden die SMOC als een van de 26 eisers zou ontvangen, volledig ten goede komt aan de mensen nabij de Isla.

Het gaat SMOC dus niét om geld, niet om eigen belang, niet om grond onder de rook, niet om Isla te sluiten. Elke beschuldiging aan SMOC dat dat wel zo zou zijn is gelogen.

Namens het bestuur van SMOC,

Drs Peter van Leeuwen

Drs Arjan Linthorst

Bron: Persbericht Stichting SMOC

11 Reacties op “SMOC | 75 miljoen gulden Isla is niet voor de SMOC-vrijwilligers

 1. @matie, Waarom wil je dat weten? Zodat je hun ook bedreigen?

 2. wie zijn al deze mensen onder de rook van ISLA die 75 miljioen hebben te verdelen? Is er een lijst van namen? wie zijn al deze mensen.

 3. Duidelijke uitleg. Verschijnt dit verhaal ook in papiamentstalige kranten? Wel zo handig, want de vakbondsterroristen noemen bewust en consequent alleen de naam van SMOC in de media. Puur met het doel om de bevolking te manipuleren over wie de boosdoeners wel niet zijn die zogenaamd het bestaan van de Isla bedreigen. Heb ze geen enkel moment de namen van de andere eisers horen noemen.

  Verder is Balentine gewoon een ordinaire roddelnicht. Geen enkele journalistieke basis of achtergrond heeft die man. Onderzoeksjournalistiek? Nooit van gehoord. Alternative facts en ongefundeerde suggestieve beweringen doen, daar is hij een ster in.

 4. Als de mensen die wel de durf hadden deze rechtzaak aan te spannen verdienen ze eigenlijk gewoon dit geld. In amerika krijg je 10 miljoen als men koffie op je morsen. De rest van de YDK zijn bangerikken!

 5. Abraham Mossel

  Norbert G de meester zuipschuit uit café de Tropen, heeft nog nooit in zij hele leven gewerkt, alleen potverteren, dat kan hij goed.

 6. Joep Meloen

  @ Postman,

  Bij SMOC zit het wel goed, maar het gaat om de andere ‘deelnemers’ aan deze beslaglegging.
  Van Norbert George is bekend dat hij zijn ‘stichting’ heeft opgericht met maar 1 doel, deze miljoenen binnenhalen. Wanneer hij dat geld krijgt zou het mij ten zeerste verbazen wanneer er ook maar 1 cent naar omwonenden van de ISLA gaan. Hij zag destijds deze uitspraak van de rechter als een business opportunity. Heeft SMOC niets mee te maken, maar het maakt wel duidelijk hoe de vork in de steel zit.

 7. Volgens @Mucha di Emmastad,”“journalistieke tirades” van het fenomeen Balentien”. Het heeft alles te maken met het feit dat Norbert George ooit foute opmerkingen maakte over de vele plastische ingrepen van de baas van Balentien, Jachmin Pinedo. Blijkbaar zijn ze bij Direct erg rancuneus en kunnen ze niet objectief zijn als ze kritiek krijgen..

 8. @nombre

  Lijkt me duidelijk, naar het helpen van direct getroffenen, daar gaat het ook om.

 9. Mucha di Emmastad

  Waarom zo’n lang betoog. Omdat een paar neanderthalers fakenews via digitale media geloven ? So what ? het zijn vooral die “journalistieke tirades” van het fenomeen Balentien op de roddelzender Direct107 die de primitieve vooroordelen jegens “dat groepje dat niet eens in die rook zit” voedt. Zorgvuldig vermijdt hij te zeggen dat hij gewoon wil refereren naar een groepje europese nederlanders . Gewoon negeren die nonsense !! Doorgaan met de geode strijd zodat dat gif uit de lucht verdwijnt.

 10. Ben benieuwd naar wie de tientallen miljoenen wel gaan…

 11. Postman441

  Duidelijk. En nu moet het maar afgelopen zijn met de beschuldigingen die wal noch kant raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *