31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Solidariteitsheffing toch optie | Antilliaans Dagblad

HomeNieuwsSolidariteitsheffing toch optie | Antilliaans Dagblad

Met samenvatting voorwaarden voor coronasteun

Minister Gijsbertha: Alternatief voor Nederlandse steun | Persbureau Curacao

Willemstad – Zonder noodlening van Nederland krijgt Curaçao vanaf september te maken met serieuze liquiditeitsproblemen. Het invoeren van een solidariteitsfonds is een van de alternatieven om de overheidskas te spekken.

Tijdens een persconferentie gaf minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën een schets van wat hij zelf noemde het ‘worst case scenario’. Deze maand teert het eiland nog op de tweede tranche uit Nederland en is de prognose een begrotingssaldo van 103,2 miljoen gulden. Maar als de begrotingssteun wegvalt, slinkt het potje geld al snel naar 27,3 miljoen in augustus tot een tekort van 51,3 miljoen in september. Het liquiditeitstekort groeit in oktober naar verwachting naar 236,3 miljoen gulden en komt in december op een negatief saldo van 387 miljoen gulden.

Daarbij zijn de betalingen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) niet meegerekend, maar wel de steun aan flexwerkers, baanverliezers en onderstandtrekkers. Om de NOW-loonsubsidie te kunnen blijven uitkeren tot en met oktober is nog eens 70,6 miljoen gulden nodig. In totaal komt de regering volgens deze prognose dit jaar 457,6 miljoen gulden tekort aan liquiditeit.

Mocht de derde tranche financiële steun voor de maanden juli, augustus en september er niet komen, nu Curaçao weigert te tekenen bij het kruisje van de overeenkomst van een landspakket dat door Nederland is opgesteld, dan moeten alternatieven worden gezocht. Het ministerie van Financiën heeft een strategie uitgedacht onder het motto ‘onze eigen financiering, onze eigen toekomst’. ,,Het uitgangspunt is hoe we deze situatie als land kunnen overleven”, zegt Gijsbertha.

Meer inkomsten, minder uitgaven, is grofweg de opgave. Dat gaat iedereen voelen. De regering denkt aan het instellen van een solidariteitsheffing. Een dergelijke heffing bleef tot nu toe in de la, omdat onder andere het Internationaal Monetair Fonds (IMF) daarover een negatief advies gaf. ,,Maar nu moeten we alle opties weer op tafel leggen”, zegt Gijsbertha. ,,Ook bijvoorbeeld het verhogen van de indirecte belastingen.”

De Financiënminister doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Curaçaose burger en belastingen af te dragen. ,,We zullen geen dispensatie meer geven, zoals de afgelopen drie maanden. De ontvanger zal consequent en intensief doorgaan met het innen van belastingen, maar zonder dat het ten koste gaat van bedrijven.

,,Dan gaan banen verloren en zo loop je als overheid toch weer inkomsten mis”, zegt Gijsbertha. Bedrijven en personen die al lange tijd een belastingschuld hebben, krijgen mogelijk eenmalig een korting aangeboden. ,,Op die manier kunnen we de achterstanden inlopen voor een nieuwe toekomst.”

Meer inkomsten, minder uitgaven. Dat betekent nog meer bezuinigingen, zodat de kosten van het overheidsapparaat drastisch omlaag gaan. Tegelijkertijd zal de regering obligaties uitgeven om projecten die de economie en sociale ontwikkeling stimuleren te kunnen financieren. Nog belangrijker is een kapitaalinjectie van particuliere investeerders.

Wat Gijsbertha betreft moet er alles aan gedaan worden om de weg daarvoor vrij te maken. Hij spreekt van een ‘veelomvattend plan’. ,,We moeten condities creëren die ervoor zorgen dat investeerders het risico willen nemen. Zo’n injectie met privékapitaal is echt nodig.”

Eerste twee tranches

Tot en met 29 juni heeft Curaçao 381,4 miljoen gulden geleend van Nederland. Het gaat om een lening over twee jaar tegen nul procent rente. Nederland heeft twee van de drie tranches uitgekeerd. De eerste tranche was 176,7 miljoen gulden: 114 miljoen gulden begrotingssteun en 62,7 miljoen voor het uitbetalen van loonsubsidies via de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Van die 114 miljoen is 60,9 miljoen betaald aan pensioenfonds APC en de Sociale Verzekeringsbank (SVB); resteert 53,1 miljoen. Van de 62,7 miljoen is 35,6 miljoen gulden uitgekeerd aan NOWsubsidie; resteert 27,1 miljoen. Van de tweede tranche (204,7 miljoen gulden) was 141,7 miljoen bestemd als begrotingssteun.

Daarvan is 41,1 miljoen gulden betaald aan APC en de SVB; resteert 100,6 miljoen. Voor de betaling van loonsubsidie was 63 miljoen gulden beschikbaar en is 20,9 miljoen gebruikt, waardoor nog 42,1 miljoen gulden over is voor de betaling van NOWuitkeringen.

Bron: Gobièrnu di Kòrsou

Bron: Antilliaans Dagblad van 11 juli 2020

Naschrift KKC

Samenvatting Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten + HERVORMINGEN TOEZICHT EN HANDHAVING FINANCIELE (TRUST en ONLINE GOK) SECTOR GEHIGHLIGHTED.

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Klik hier voor aanvullende documenten op de website van de Tweede Kamer

2020 07 xx – Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten coronaviruslening 3e tranche by Knipselkrant Curacao on Scribd

Dit artikel is geplaatst in

15 reacties

  1. Gijsbertha is de grootse leugenaar
    Laat ze de villas en de luxe verkopen
    En een paar van die vrouwtjes die hjj onderhoud aan de kant zetten en niet met stronterij op de tv komen en de mensen voor de gek houden.
    Brrek mn bek niet open
    Klootzakken.

  2. Laten die huisjes melkers maar eens flink belast worden. Vakantievilla.s die gekocht en gebouwd worden voor vakantiegangers. Als je ziet wat daar mee verdiend wordt. Al dat geld gaat naar Nederlandse bankrekeningen en er wordt over de inkomsten hier geen cent belasting betaald.

  3. @mark: het zal onze elite niets uitmaken waar de lening vandaan komt zolang hun salarissen en consultant fees maar betaald worden

  4. In Suriname is de afgelopen jaren ontzettend veel buitenlands geld aangetrokken d.m.v. leningen tegen vaak onnoemelijk hoge rente- percentages. Thans blijkt dat, wat vele kenners allang verwachtten, het land die leningen niet kan aflossen. Moody’s , Standard & Poor’s en Fitch hebben Suriname inmiddels gedowngraded tot junk status. Buitenlands geld is daardoor nauwelijks tot niet meer aan te trekken. Het land wordt nu in wezen bestuurd door de buitenlandse leningverstrekkers (mede door verstrekte zekerheden die nu zullen worden aangesproken). Is dat ook de toekomst van Curaçao?
    Dan maar liever invloed door Nederland toch?
    Nog afgezien van de vraag of Curaçao zonder toestemming en backing van het Rijk vreemd geld mag en kan aantrekken.

  5. Iemand mag mij uitleggen hoe je door de personele belastingen te verhogen de economie kunt stimuleren?
    Duitsland en Groot-Brittannië kiezen er nu voor om de BTW/omzetbelasting (tijdelijk) te verlagen om zo de economie, met name het MKB, een kickstart te geven.
    EN… zodra de economie weer draait, kunnen/moeten de belastingen weer worden verhoogd want de kosten van de corona-crisis zullen nog wel moeten betaald!
    Op basis van welk advies van welke top-economen kiest Curacao voor een tegenstrijdige koers?

  6. Weer zo’n kabouter die het allemaal wel weet. Als er weinig geld in kas is zal je prioriteiten moeten stellen. Helaas kent u tot nu toe maar 1 prioriteit en dat is uw eigen salaris, dat van collega’s en de ambtenaren. Laat de bevolking die nog werkt maar bloeden om je prioriteit in stand te kunnen houden.
    Denk eens na wat werkelijk van belang is voor ons land en deze gezonde toekomst te geven. Dat is in ieder geval niet de voltallige ministerraad, parlement en het ambtenaren apparaat. Als je dat minimaal halveert tot de juiste personen, functioneert de democratie en het ambtenarenapparaat ( wel essentiële beroepen ontzien, Selicor etc) ook nog en wellicht beter. ( zo voorkomen we ook de flauwekul spinsels als 1000 koeien etc ) Nederland zorgt wel voor de afvallers d.m.v. voedselpakketten.
    We doen dat allemaal niet en gaan geld lenen op de kapitaalmarkt. Er zal geen enkele zichzelf respecterende financiële instelling geld lenen aan een technisch failliet land waarbij een onderpand nauwelijks aanwezig is. Zolang olie een rol speelt in de wereld zal de Bullebaai een waarde hebben maar begin niet over een van de meest vervuilende raffinaderijen ter wereld.
    Financiers zullen komen uit de hoek van de gokindustrie en drugs. We gaan dan gewoon door met potverteren en kunnen binnen de kortste keren niet meer aan onze verplichtingen voldoen en de drugsindustrie neemt ons land over. We zijn een perfecte uitvalsbasis voor deze industrie. Een vliegveld, diepzee haven ( schepen en onderzeeërs ) in de buurt van een grote afnemer etc. We worden het stoutste jongetje van de wereld.
    De bewoners gaan in iedere tuin en landbouwgrond papaver, hennep planten etc verbouwen. ( de vriendjes van Suzy kunnen meteen met het echte werk beginnen ). Uit Nederland importeren we pillen fabriekjes ( ze willen er toch vanaf ) en we gaan zwelgen in rijkdom. De oliestaatjes zullen jaloers op ons worden.
    Een mooie zondagmorgen mijmering. Er zal echter wel een land opstaan die dit niet zo’n goed idee vindt en ons mooie eiland van de kaart veegt.
    Dus beste kabouter, ga de tering naar de nering zetten en je prioriteiten zodanig bijstellen zodat ons land en zijn bevolking je prioriteit worden.
    Blijf aardig tegen onze financier ( Nederland) en laten we eindelijk eens nakomen wat we hebben afgesproken. Ga vooral niet zelf de kapitaal markt op, de kennis en ervaring ontberen we zoals onlangs duidelijk is gebleken bij het opstellen van een naar verhouding eenvoudig kontraktje voor onze raffinaderij.
    Veel wijsheid toegewenst. Het eiland en zijn inwoners verdienen het.

  7. Pipo, belasting innen, met Alfonso Trona als hoofd ontvanger?

    Die heeft het veel te druk met het runnen van zijn hoerentent te Mahaai.

    Met alleen kleuterschool op zijn CV heb je ook niets van hem te verwachten.

    Incasso door Trona vereist ook het in beweging brengen van 175 kilo.

  8. We hebben al een solidariteitsheffing. Belasting heet dat. Een progressief stelsel. Hoe meer je verdiend hoe meer je betaalt.
    Belasting innen, daar moeten ze eens mee beginnen!

  9. @trui,
    De door jou aangehaalde groot verdieners zijn die groot verdieners die direct of indirect uit de staatsruif eten.
    En daar zit een van de problemen. Ik heb geen moeite met belasting. Belasting is een vorm van solidariteitsheffing, meer verdienen is meer belastingen afdragen. Maar je betaalt, direct of indirect, nagenoeg hetzelfde als in Nederland alleen hier “verdampt” het. Als het verdampen niet ophoudt kan je er zoveel heffingen en steun inlaten lopen als je wilt zonder dat dat resultaat heeft. De regering wil er niets aan doen aan hoeveel groot verdieners er zijn en hoeveel ze binnen harken. En jij wil hun salaris blijven sponsoren?
    De regering zorgt niet voor de voedselpakketten. Niet voor zijn burgers aan de onderkant van de samenleving. De regering wil nu de kleine groep die niet afhankelijk is van belastinggeld onder het mom van “solidariteit” nog meer belasten. Niet voor de grote groep aan de onderkant maar de kleine groep aan de bovenkant. Ja die betalen dan ook mee met geld dat ze van de regering krijgen.
    Geeft me even een seintje als je het snapt.

  10. Domme reacties, zoals gebruikelijk op dit forum, dus er wordt weer uit alle hoeken hard om Trui geroepen.

    En Trui is, uiteraard, pro solidariteitsheffing.

    Een solidariteitsheffing is eerlijker en levert meer op dan alleen de ambtenaren 12.5% korten.

    En uiteraard kun je bij een solidariteitsheffing de minimimloners helemaal ontzien (0%) en daarna het % langzaam op laten lopen tot bijvoorbeeld 12.5%. (of zelfs 50% bij de Philip Martissen en Franklin Fraud Sluizen). Dan heb je een veel bredere basis en pak je ook de grootverdieners in bijvoorbeeld de financial services. En het is gewoon rechtvaardiger.

    Parallel hieraan moeten natuurlijk ambtenaren loon naar werken krijgen (veelal inleveren dus, of zelfs vertrekken). Alle thuiszittende Tilly Pikeries meteen van de payroll af en ambtenaren die niet functioneren (de Menki Rojers zeg maar) ook. Een normaal salarishuis opbouwen (ook bij CBCS en Bureau Post waar waanzinnig betaald wordt) met een beoordelingssysteem waardoor niet functionerende ambtenaren eruit vliegen en Statenlid kunnen worden (Menki Rojer weer). Ook eenzelfde aannamebeleid voorschrijven voor alle overheidsentiteiten, zodat bij CBCS niet meer de Zussen de Lannooy en de Taco Tara Asjessen, respectievelijk een nicht van de nicht die er directeur was en een politieke connectie, zonder vacatures of procedure benoemd kunnen worden.

    De controle hierop aan Nederland overlaten, anders doet de politiek het en heb je iedere maand gewoon weer Aal-vin Daal met een bus luie klaplopers van vriendjes voor de deur van de overheids NV’s staan.

  11. Dus die paar mensen die in de private sector werken en vaak al 20% of meer hebben ingeleverd, die mensen die nog wat inbrengen in de staatskas, die moeten we zwaarder gaan belasten? Het resultaat van deze kortzichtigheid is dat die groep snel nog kleiner gaat worden waarbij een deel naar de voedsel hulp zal gaan en een ander deel gaat vertrekken en de staat nog meer inkomsten gaat mislopen. Waardoor de ineenstorting van het kaartenhuis nog sneller zal gaan. Gijsbertha is een genie. Ik voorspel binnen 14 dagen onrust en ik vrees dat die onrust erger wordt als 30 mei 1969. De situatie nu is erger de situatie nu is onrechtvaardiger.

  12. Een solidariteitsheffing, voor de paar mensen die nog wel een baan hebben? Dat gaat vast tientallen miljoenen per maand opleveren. Welke locale instellingen gaan regelmatig voor 100 miljoen aan obligaties kunnen en willen opkopen. Het geld is er niet. Pensioenfonds leegpluderen bedoeld hij zeker.
    Lenen op de kapitaalmarkt aan 10% rente zoals Ruggie had aangegeven, dat is pas lange termijn inzicht. Allemaal misplaatste trots om de macambas buiten de deur te houden met als gevolg een doom scenario voor ons mooie eiland.

  13. Solidariteit naar wie toe Grijpbertha? Naar Sluis? Martis? de Greus? Lasten? Vanessa? Chanel? De vriendjes van dikzak Sushi en van Alvido Daal? Voor de Black-Jetset?. Grijpbertha ga toch weg man. Leg uit dan hoe je de overheids uitgave omlaag gaat brengen? Door alle Tillies op dit eiland nu eindelijk van de loonlijst te halen? Door de dienstauto’s de deur uit te doen? Door te snijden in de vergoedingen? Door de consultants met hun waardeloze adviezen op een vlot via de Noordkant richting Utopia te sturen? Door de megalomane panden van de overheids NV in te ruilen voor normale panden? Door geen kwijtschelding of verlaging aan te bieden aan rijkelui figuren en hun familie voor utiliteiten? Door Omayra en al de andere ladenlichter hun onwettelijke eigendommen te ontnemen en tegoed laten komen aan de gemeenschap? Door de OB die de bevolking al decenialang betaald heeft op producten eindelijk eens te gaan innen bij de winkels, supermarkten en toko’s? Of gaan we weer de bevolking uitpersen terwijl de Black-Jetset zich in weelde laaft?

  14. De regering gaat obligaties uitgeven maar wie gaat die kopen? Geld voor deze regering betekent consumptieve uitgaven (overheids directeuren, snoepreisjes en insel air) dus dat geld ga je nooit meer terug zien

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties