SP-er Ronald van Raak: grijp in bij screening

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak | Foto RENÉ ZWART

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak | Foto RENÉ ZWART

Willemstad/Den Haag – Nederland mag niet accepteren dat het nieuwe land Curaçao begint met een ‘foute regering’.

Dat zal het Tweede Kamerlid Ronald van Raak vandaag tijdens het debat over de begroting voor Koninkrijksrelaties naar voren brengen. Aanleiding is het gedoe rond de screening van de leden van het kabinet Schotte. Van Raak eist van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat die met een beroep op de uit het Statuut voortvloeiende waarborgfunctie ingrijpt.

,,Nederland is verantwoordelijk voor goed bestuur op de eilanden. De minister moet de leiding nemen in het onderzoek, met inschakeling van de Nederlandse veiligheidsdiensten”,

aldus de SP’er die een motie klaar heeft liggen om zijn eisen kracht bij te zetten.

,,Het antecedentenonderzoek door de veiligheidsdienst had voor de benoeming van de nieuwe ministers moeten plaatsvinden. Maar dat is niet gebeurd. Waarom niet? Dat onderzoek gebeurde pas na de benoeming.

En wat schetst mijn verbazing, die ministers hebben het hoofd van de veiligheidsdienst ontslagen. Alsof de verdachte de politieagent naar huis stuurt.

De rechtbank heeft het ontslag van het hoofd van de veiligheidsdienst onrechtmatig verklaard. Premier Schotte heeft de man daarop opnieuw weggestuurd.”

Van Raak acht het niet aannemelijk dat alle ministers ongeschonden door de screening komen.

,,Zeker als het gaat om hun financiële wandel en handel. Wij weten ook dat de kans heel klein is dat in de huidige politieke verhoudingen dat onderzoek van de lokale veiligheidsdienst een goed onderzoek zal zijn. We kunnen niet accepteren dat het nieuwe land Curaçao begint met een foute regering.”

Door René Zwart

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *