Spelonk-zaak moet heropend worden

Lucio Ricardo

afbeelding van Belkis Osepa
Door  Belkis Osepa
(Foto: Belkis Osepa)

De dubbele moord op de broers Wendell en Lisandro Martis, gepleegd in 2005 op Bonaire kan mogelijk de grootste gerechtelijke dwaling zijn van de voormalige Nederlandse Antillen. In deze zaak, bekend als de ‘Spelonk-zaak’, zijn vier verdachten veroordeeld.

Aanstaande vrijdag behandelt het Hof op Bonaire een herzieningsverzoek in de zaak, ingediend door advocaat Geert-Jan Knoops. Knoops zegt voldoende harde bewijzen te hebben dat twee van de veroordeelden, Nozai Thomas en Andy ‘Kabes’ Melaan, onschuldig zijn.  Dat Knoops dit denkt komt door de Curaçaose psycholoog Lucio Ricardo. Hij denkt dat de twee mannen onschuldig zijn, sinds hij ‘Kabes’ Melaan opzocht in de gevangenis. Hij deed daarna meer onderzoek, waardoor de zaak uiteindelijk bij Knoops terechtkwam.

Leed
Lucio Ricardo heeft Kabes Melaan verschillende keren bezocht in de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao. Zijn eerste bezoek was op verzoek van de familie van de veroordeelde. Hij legt uit wat zijn drijfveer is om de twee mannen (Kabes Melaan en Nozai Thomas) onschuldig verklaard te krijgen.

Ik zag leed, onmacht, wanhoop en echte boosheid in hem. Bij mijn eerste bezoek al was het voor mij duidelijk aan de hand van wat hij vertelde, dat er flink wat mis is gegaan tijdens de behandeling van zijn zaak.”

Ricardo bleef verder zoeken en kreeg van verschillende kanten hulp in zijn poging om de waarheid boven water te krijgen. Even zag de situatie er slecht uit voor de twee misschien onschuldig veroordeelden, toen een reviewcommissie negatief oordeelde op een verzoek om de zaak te heropenen.

Ricardo: “We bleven doorzoeken naar andere mogelijkheden om de deur toch open te wrikken. Het dossier hebben we helemaal uitgeplozen. We kwamen tot de conclusie dat er sprake moest zijn van een gerechtelijke dwaling. Advocaat Geert-Jan Knoops zag er wat in en besloot de zaak op zich te nemen.”

Optimisme
Aanstaande vrijdag zullen de nieuw gevonden bewijzen voorgelegd worden aan het gerechtshof op Bonaire. Knoops probeert dan de Spelonk-zaak weer aan de orde te krijgen. Ricardo is optimistisch en denkt dat de rechters zullen toestemmen met het herzieningsverzoek.  “Ik kan geen ander besluit voorstellen met alles wat er ter tafel zal wordt gebracht.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *