28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Sprout | Sabine Berendse opent de oorlog tegen plastic op Curaçao

HomeNieuwsSprout | Sabine Berendse opent de oorlog tegen plastic op Curaçao

Jelmer Luimstra

Sabine Berendse – Green Phenix

Sabine Berendse maakt zich druk over plasticvervuiling op haar eiland Curaçao. Met Green Phenix ontdoet zij de lokale stranden van bergen plastic, die ze weer omzet in nieuwe producten. ‘Plasticvervuiling vormt een bedreiging.’

Met de zogeheten Sea Turtle Conservation ziet Berendse toe op het behoud van zeeschildpadden op Curaçao. Daarnaast richtte zij Green Phenix op, een startup waarmee ze aangespoeld plastic recyclet naar nieuwe producten.

Grote bedreiging

PLASTIC VERGAAT NOOIT

Tijdens haar tochten voor Sea Turtle Conservation over de Curaçaose natuurgebieden viel het Berendse op dat veel regio’s bezaaid liggen met plastic. Zonde, vindt Berendse: “Plasticvervuiling is een van de grootste bedreigingen voor zeeschildpadden. Een orkaan zorgde er eens voor dat oud plastic uit de zee op het strand belandde. We vonden een petfles uit 1986! Plastic vergaat nooit.”

De 36-jarige Berendse kwam 12 jaar geleden naar Curaçao. Aanvankelijk als stagiair, maar ze bleef er wonen uit liefde voor het eiland. Wie van het eiland houdt, heeft er vanzelfsprekend moeite mee wanneer dit geteisterd wordt door aangespoeld plastic. Met Green Phenix organiseert ze daarom schoonmaakacties in de regio. “Het eerste jaar kregen we meteen hulp van defensie. Ze kwamen met helikopters aanzetten om ons te helpen.”

80.000 gallon plastic

Drie keer per week gaan de vrijwilligers van Berendse naar het dichtbij gelegen eiland Klein Curaçao. Terwijl ze er onderzoeken of er nog nieuwe schildpadden zijn geboren, rapen de vrijwilligers ook meteen het aangespoelde plastic op. Berendse begon in 2015 met het initiatief en inmiddels is er voor 80.000 gallon aan plastic van de standen gehaald.

VEEL MENSEN MAKEN ZICH ZORGEN OVER PLASTICVERVUILING

Berendse gebruikt het plastic om er nieuwe producten mee te maken, zoals sleutelhangers in de vorm van kleine zeeschildpadden. “Veel mensen maken zich zorgen over plasticvervuiling. Ze zien ons vervolgens rondlopen en kopen daarom een souvenir.” Ook de 3D printing-branche kan gebruik maken van de kamriolen van berendse en haar team. Het zogeheten filament waarmee de machines printen, bestaat uit plastic.

Opschalen

Maar goed, met een vrijwilligerscentrale kun je de wereld natuurlijk niet veroveren. Dat weet ook Berendse. “Als een paar vrijwilligers ziek worden, staat Green Phenix stil”, zegt ze. Met meer vast personeel kan ze uitbreiden naar andere eilanden.

Vanavond lokale tijd zal Berendse daarom voor 600.000 dollar pitchen tijdens startupwedstrijd Present Your Startup op Curaçao. Lukt het haar om dit kapitaal bij investeerders te krijgen, dan wil Berendse opschalen naar Aruba, Bonaire en als het even kan ook Barbados. Boyan Slat (The Ocean Cleanup) heeft er een waardige collega bij.

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups. …

Bron: Sprout

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Het is niet te volgen allemaal, een blanke Nederlandse vrouw die zich hier zorgen over het milieu maakt. Laatst was ook een andere blanke Nederlandse vrouw, een zekere Kluivert die zich zorgen maakte over dierenleed hier. Het lijkt alsof de zwarten hier een hart van steen hebben. Dit lijkt me iets waar het jeugdparlement zich mee bezig zou houden denk je. Maar ja die zijn zelfs te dom om hun behoefte te doen.

  2. wil je Curacao schoonvegen?
    Voer een kilo prijs in voor het inleveren van Glas en Plastic–veel kinderen en ook volwassenen kunnen daar wat mee verdienen-na een jaar kun je dan berekenen wat die opruiming-schoonmaak-beloning werkelijk kost en dat zet je op die producten die dit veroorzaken als extra heffing–het werkte vroeger ook in Nederland al–en hier zou het echt ook zo zijn.

  3. Goh…dreiging van een mogelijke aanwijzing heeft toch nog impact. Gijsbertha en Martina, in tegenstelling tot hun voorgangers Jardim en Ys, beseffen dat er iets moet gebeuren i.p.v. 24/7 Cft een rad voor de ogen te draaien. Hopelijk heeft dit een sneeuwballen effect. Misschien verdient het initiatief ook meer bekendheid onder de lokale bevolking en pas afgestudeerde studenten van de eilanden.
    Het zou goed zijn als alle finalisten gefinancierd worden. Een goede en goedkopere alternatief naast InselAir is gewenst. Ook vastgoed projecten (zonder landje pik) zijn welkom vanwege de grote werkeloosheid (tenzij ook geïnvesteerd wordt in 3D-printlint op industrieel niveau. Zag onlangs een documentaire met Stanley Brown over arbeiderswoningen van olievaten (Bario di Bleki)). Vanwege de enorme werkeloosheid op Curaçao is het een beetje afwachten hoe een vrijwilligerscentrale zal functioneren. Verbouwen van sla en andere groentes biedt dan meer werkgelegenheid. Voor het initiatief om efficiëntere betalingen met creditcard mogelijk te maken dient opgemerkt te worden dat er een steeds groter aantal mogelijkheden beschikbaar zijn, echter de gevestigde orde houdt het tegen (catch and kill) of wil mede-eigenaar zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties