Spuitacties: Ramen en deuren toch open

spuitwagen-GGD

Spuitacties: Ramen en deuren toch open

WILLEMSTAD — De muggenbestrijdingsacties van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur worden de komende tijd voortgezet. De Multigedisciplineerde werkgroep Vector-gerelateerde aandoeningen overweegt zelfs om ook in de ochtenduren flitacties te houden. In tegenstelling tot eerdere instructies moeten ramen en deuren wél wagenwijd opengezet worden.
Vandaag gaat de afdeling THZ Vector Control & Serveillance verder met de spuitacties om verdere verspreiding van dengue en chikungunya tegen te gaan. Ramen en deuren moeten juist wel openstaan tijdens het spuiten. Het bestrijdingsmiddel Pyrethrin is niet schadelijk voor mensen en blijft ongeveer vijftien minuten in de lucht hangen. “Wel is het aan te raden dat honden even binnen gehouden worden bij mensen in de buurt. Maar in principe komt het weinig voor dat honden onwel worden. Mocht het wel het geval zijn, dan is het hoogstens voor 12 tot 24 uur”, legt de werkgroepcoördinator Serving Keli uit. “Het is wel belangrijk dat vissen worden afgedekt. Ook is het verstandig om voedsel af te dekken of in de koelkast te zetten.”

In de buurten waar al gespoten is, zal twee weken later opnieuw een spuitactie plaatsvinden. “De eerste keer zijn alleen de volwassen muggen gedood, niet de jonge muggen die inmiddels geïnfecteerd kunnen zijn. Bovendien leggen muggen in het nauw eieren, die één tot twee weken later uitkomen”, aldus de werkgroepcoördinator. Bij de tweede ronde zullen de routes ook iets aangepast worden. “De chauffeurs zullen er dan op letten dat de buurten aaneengesloten bespuit worden, anders krijg je dat muggen proberen weg te komen aan de zijkanten van de gebieden.” Na de spuitacties zal er gecontroleerd worden op muggenbronnen, zoals plassen water of open putten.

De werkgroep bepaalt de routes op basis van het aantal aanmeldingen dat zij binnen krijgt. Dat gebeurt enerzijds op basis van de testaanvragen bij het ADC laboratorium. Anderzijds kunnen burgers individueel melding maken bij G&GZ wanneer er veel muggen in hun woning of buurt zijn. “Bij individuele klachten komen wij overdag zelf kijken en indien nodig spuiten we dan tot 200 meter rondom het huis. In buurten met veel aanmeldingen rijden ‘s avonds na half zeven speciale spuitwagens rond”, vertelt dokter Keli.

“We zitten nu vlak voor het regenseizoen, daarom overwegen we om ook ‘s ochtends te gaan spuiten in de buurten,” zegt Keli. Tijdens het regenseizoen groeit het aantal muggen omdat er dan veel meer broedplaatsen zijn in de plassen water. “Het aantal muggen zal tijdens het regenseizoen zeker stijgen, maar als we de muggenpopulatie voor die tijd zo klein mogelijk houden kunnen we het beperken.” Wanneer er elke dag gespoten zou worden, met uitzondering van zondagen, kunnen de kosten voor de muggenbestrijding oplopen tot tussen de 5000 en 10.000 gulden per maand.

Over het aantal mensen dat inmiddels besmet is met dengue of chikungunya kan dokter Keli nog niets zeggen. Er zijn meer dan 500 personen getest bij het laboratorium van ADC. Mensen met klachten als hoge koorts en gewrichtspijn worden door het laboratorium meteen getest op zowel dengue als chikungunya. Omdat niet iedereen met deze symptomen naar de dokter gaat of zich laat testen, kan er nooit een exact cijfer gegeven worden. “We zijn bezig om de informatie te analyseren, maar ik weet wel dat het aantal chikungunya-gevallen inmiddels veel meer is dan de 56 van begin september.”

Bron: Amigoe

door onze verslaggever

Anke Vellenga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *