26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

SSC-bursalen toch naar Nederland | Antilliaans Dagblad

HomeMediaSSC-bursalen toch naar Nederland | Antilliaans Dagblad
Wam welkom van een Grupo Sopi lid | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een groep van rond de 182 aankomende studenten zal op 26 juli met de KLM naar Nederland vertrekken onder begeleiding van de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC). Dat wordt bevestigd door waarnemend SSC-directeur Arcadia Tromp.

,,De meeste eerstejaars studenten hebben een nieuwe kamer gevonden. De komende lichting kan dus voor een jaar in de doorstroomkamer terecht. Er is overigens een groep van zes studenten die de kamer niet heeft (kunnen) verlaten.

Zij wonen in een populaire en gewilde straat en buurt in doorstroomstudio’s. Zij hebben aangegeven geen andere kamer gevonden te hebben. Maar de studentenwooncorporatie heeft gesteld dat het om doorstroomstudio’s gaat en de studenten wettelijk verplicht zijn de kamer te verlaten”, aldus Tromp.

Zij geeft aan dat er gisteren een mentorenvergadering is gehouden in Nederland waarin gesproken is over hoe de studenten opgevangen zullen worden. ,,Het is verboden in grote groepen op te trekken. Dus zal er begeleiding zijn in kleinere groepen wat betreft inschrijven bij de gemeente en het openen van een bankrekening.”

De waarnemend directrice geeft aan dat elk jaar rond de 300 leerlingen zich bij SSC aanmelden voor verdere studie in het buitenland, waarvan een groot deel naar Nederland gaat. Dit jaar stonden er in principe 379 studenten op de lijst. Het is niet bekend wat de reden van afmelden is. In elk geval vallen er vaak studenten af omdat zij gezakt zijn.

Tromp: ,,De redenen van afmelden worden niet bijgehouden. Het kan ook zijn dat het niets te maken heeft met de Covid-19-pandemie.” Want, zo blijkt, er is niet een heel groot verschil met het aantal studenten dat in voorgaande jaren naar Nederland vertrok. Meestal zijn dat er rond de 200.

Nu mogen toekomstige studenten in elk geval op Schiphol niet massaal afgehaald en feestelijk onthaald worden. Ze gaan direct naar hun respectievelijke kamers en zullen nadere instructies krijgen over de inschrijving. Er zullen verder geen sociale activiteiten georganiseerd worden, zoals een BBQ of speurtocht, zoals in voorgaande jaren wel gebeurd is. De meeste studenten gaan naar Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Den Haag.

Wat betreft de regiostudenten is besloten dat SSC dit jaar niet bemiddelt voor studies in de Verenigde Staten. Dit komt vanwege het groot aantal coronabesmettingen aldaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Echt, ik gun alle jongeren de kans om zich te verbeteren en de basis voor een goede toekomst te leggen. En ik ben blij dat het mogelijk gemaakt wordt.
    Ik ben alleen bang dat de basis, zoals ze hier op het eiland krijgen, te smal en te zwak is en dat ze te kort schieten in Engels en Nederlands waardoor ze met een dubbele achterstand beginnen waarbij komt dat ze nog eens uit hun vertrouwde milieu gehaald zijn.
    Ad 19-02-19 “Driekwart van hen haalt de eindstreep niet en dat betekent: geen diploma, een illusie armer en een studieschuld rijker. ”
    Cm 26-02-19 “De uitval onder studenten uit het Caribische deel van het Koninkrijk die in Nederland studeren, is erg hoog. De Hogeschool maakten vorig jaar bekend geen Curaçaose en Arubaanse studenten meer te willen werven. ”
    En is de aansluiting al verbeterd op Curaçao?
    En hoeveel komen met diploma terug?
    Hoeveel komen er terug zonder diploma?
    Moet het onderwijs niet op de schop en moet er niet gesteld worden dat Papiamentu bai schol eigenlijk een handicap is?
    Tenzij mogelijkheden en kennis beperken het echte doel is natuurlijk. Dan moeten we de ingeslagen weg langer maken en meer universitaire richtingen hier geven. Dat het mbo niveau is en dat je er alleen wat aan hebt op het eiland is mooi meegenomen, dan voorkom je gelijk de brain-drain.

  2. Goed te zien dat ondanks alles het toch geregeld kan worden dat studenten naar Nederland kunnen gaan om hun studie voort te zetten. Hopelijk vallen er niet teveel af. Ik wens hun van harte veel succes toe in hun eerste stap naar zelfstandigheid. Hopelijk zijn hun goed voorbereid, niet alleen op intelectueel niveau maar ook op het gebied van huishouden, zelfstandigheid, sexueel gebied en ook op het assertief gebied. Als student komt er heel wat op je af en zeker ook een ongekende vrijheid. Er is niemand die je bij het handje neemt en veel zul je zelf moeten doen en uitzoeken. Maar ik weet zeker dat het goed komt.
    Maarre even over de foto :-). Je zal als student maar na een doodvermoeide reis aankomen op Schiphol en verwelkomd worden door het debiele grijnzende broertje van Ronald Mc Donald., dan zou je spontaan omdraaien rumbo bek pa Korsou.

    On topic

  3. Ik zou graag de cijfers zien;
    Hoeveel totaal
    Hoeveel komen terug met diploma
    Hoeveel komen terug zonder diploma
    Hoeveel van die niet terug komen is geslaagd

  4. Weer een groot fout dat zoveel studenten naar Nederland vertrekken.Hebben ze niet gezien hoeveel studenten terug gekomen zijn naar maanden wachten om dat te kunnen doen? De situatie van het onderwijs in Nederland is niet duidelijk in verband met het aanwezige Corona virus.Da komt ook nog bij dat bijna geen studentenkamers te vinden zijn. De studenten uit Curacao hebben niet genoeg kennis van taal en zijn niet zelfstandig genoeg en dat geeft elke jaar veel teleurstelling. Het zou zeker beter zijn 1 jaar op Curacao bij de Universiteit zich voor te bereiden in het Nederlandse taal en meer kennis te krijgen in hoe het leven is in een groot stad en nog een keer
    nadenken over studeren in Nederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties