St. Maarten hoopt op eerlijkheid Pietersz

PHILIPSBURG — Premier van St. Maarten Sarah Wescot-Williams hoopt dat Robert Pietersz die door hofpresident Lisbeth Hoefdraad benoemd is tot tijdelijk lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), eerlijk zal zijn in zijn beoordeling van bankzaken.

Wescot-Williams bevestigde vandaag in een persconferentie dat de regering van St. Maarten een brief heeft gekregen waarin Hoefdraad de benoeming van Pietersz bekendmaakt.

Pietersz is het zevende lid van de RvC geworden. Sinds de oprichting van CBCS, na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen, zijn maar zes leden benoemd. Het was de minister van Financiën van Curaçao, George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK), die Hoefdraad heeft verzocht een zevende lid te benoemen. Jamaloodin is sinds gisteren onbereikbaar voor commentaar, maar in de vergadering van de Raad van Ministers van vandaag zal de benoeming van Pietersz zeker worden besproken. RvC-voorzitter van CBCS, Renny Maduro, zegt niet officieel op de hoogte te zijn gesteld van de benoeming.

Wescot-Williams benadrukte dat het om een tijdelijke benoeming gaat en dat het hof de wens heeft uitgesproken dat Curaçao en St. Maarten snel een akkoord bereiken over de benoeming van een permanent lid. Maduro zegt dat uitgezocht moet worden wat de te volgen procedure is. “Je wordt lid van de RvC als je de eed hebt afgelegd voor de gouverneurs van Curaçao en St. Maarten. Een tijdelijk lid kan ook niet voor lange tijd zitting hebben in de raad. Het woord zegt het al, de benoeming is tijdelijk.”

Wescot-Williams is positief over de volledige bezetting van de RvC: “Nu is de RvC volledig bezet zodat beslissingen genomen kunnen worden.”

Over de monetaire unie tussen Curaçao en St. Maarten zegt ze dat beide landen een serieus gesprek moeten voeren waarbij gezagsdragers elkaar recht in de ogen aankijken om de te nemen beslissingen en wensen van beide landen te bespreken.

Voor St. Maarten is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een begin wordt gemaakt met het opzetten van een volwaardig filiaal van de CBCS op het eiland. Het eiland heeft zich al jaren hiervoor ingezet maar het is er nooit van gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *