St. Maarten maakt de schade op

Veel schade aan etablissementen op Orient Beach aan de Franse kant van het eiland.

Veel schade aan etablissementen op Orient Beach aan de Franse kant van het eiland.

PHILIPSBURG — Na een roerige nacht waarin de orkaan van de eerste categorie Gonzalo over St. Maarten trok, werd vandaag de schade in kaart gebracht. Hoewel nog niet officieel bevestigd, is er naar alle waarschijnlijkheid in elk geval één dode te betreuren na de stormnacht. Het zou hier gaan om een bootbewoner aan de Franse kant van het eiland. Ook zijn er geruchten over vermisten. Er was bij sluiting van deze krant nog geen officiële mededeling van de regering over de stand van zaken. Wel liet woordvoerder Rodney Richardson vanochtend weten dat er overleg is geweest en dat men druk doende is de schade in kaart te brengen.

Tegen acht uur gisteravond was de orkaan op zijn hoogtepunt. Windsnelheden van 120 kilometer per uur geselden het eiland. De verwachte zware regenval van 100 tot 200 millimeter met uitschieters naar 300 millimeter bleef echter uit. De Meteorologische Dienst maakte vanochtend melding van 145 millimeter water. En vanochtend brak de zon alweer door. Toch heeft Gonzalo flink huisgehouden op St. Maarten. Dat bleek vanochtend tijdens het opmaken van de balans. De directeur van The Daily Herald, Paul de Windt, was vandaag op de redactie van zijn Sintmaartense krant aanwezig. Gisteren en vanochtend verscheen de krant vanwege de orkaan niet. Wel stuurde De Windt beeldmateriaal van de feiten en kon hij de Amigoe kort te woord staan. “Er is veel overlast door omgevallen bomen. Zij die afhankelijk zijn van stroom die door bovenkabels wordt verstrekt, zitten op sommige plekken zonder stroom. De meeste kabels liggen onder de grond en dat lijkt tot nu toe goed gegaan. Er is stroom, niet overal, maar er is stroom.” De Windt kan geen overall beeld geven van de gevolgen van orkaan Gonzalo. “Dat overzicht is er nog niet. Wel is duidelijk dat er huizen zijn ondergelopen en daken van huizen zijn weggeblazen. De schepen in de haven zijn losgeraakt en weggedrukt. Maar over het algemeen lijkt het erop dat we deze orkaan goed doorstaan hebben. Zeker in vergelijking met eerdere orkanen zoals Lenny in 1999.”

Radiostation Laser 101 is de afgelopen nacht operationeel geweest en fungeerde als een ‘life line’ voor mensen tijdens de orkaan. Glenn Carthy van het radiostation gaf vanochtend desgevraagd een impressie van de afgelopen avond. “Het was bedanken en huilen tegelijk, gisteravond. Veel mensen hebben ingebeld om te vertellen wat er waar gaande was. We hebben ook kinderen gesproken en gerust kunnen stellen. Het was een bange nacht voor veel mensen gisteren.”

Carthy maakt net als De Windt melding van vooral materiële schade. Of er slachtoffers te betreuren zijn kan ook hij niet zeggen. “Er wordt wel gesproken van doden en vermisten, maar niets is nog bevestigd. Dat zullen we moeten afwachten.”

Er zijn veel omgevallen bomen die het openbare leven plat leggen.
Losgeslagen schepen zijn de kant opgedrukt.
Dit vliegtuigje kwam door de harde wind op straat terecht,
Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *