‘St. Maarten proefkonijn Nederland’

Heyliger wil met Arubaanse en Curaçaose Statenleden in discussie

UP-leider Theo Heyliger - Foto |  Today

UP-leider Theo Heyliger – Foto | Today

Philipsburg – Sint Maarten wordt door Nederland als proefkonijn gebruikt, aldus Heyliger, politiek leider van de United People’s Party (UP)en beoogde kandidaat voor het premierschap gisteren in een spoedvergadering van het eiland waarin de recente aanwijzing vanuit Den Haag op de agenda stond.

,,Wat er nu op Sint Maarten in gang is gezet, eindigt niet op het eiland. Het zal ook op de andere eilanden voortgang vinden”, aldus Heyliger.

De leider die onder vuur ligt op verdenking van het kopen van stemmen, vroeg zich af wat er gebeurd zou zijn als Curaçao net als Sint Maarten nu een aanwijzing vanuit Nederland had gekregen.

,,Kijk maar of je dit op dushi Kòrsou kunt flikken.”

Hij voorspelde dat in zo’n geval sommige plaatsen op Curaçao in de as zouden worden gelegd. Bij de eerste spreekronde die Heyliger en de andere parlementariërs hielden, omschreef hij de aanwijzing als het kapen van de democratie. Het volk van Sint Maarten heeft het recht om in eigen land zijn zegje te doen en te bepalen wat er gebeurt, zo betoogde de leider.

,,Wij kunnen nu zelf onze Gevolmachtigde minister kiezen, waarom zouden we dat niet doen voor het premierschap?”

Politieke partijen zouden voorafgaand aan de verkiezingen hun kandidaat voor het premierschap bekend kunnen maken en de keus aan de kiezer laten. De UP-leider stelde voor om de Arubaanse en Curaçaose Statenleden uit te nodigen om naar het eiland te komen en met elkaar in discussie te gaan over wat er nu in het Koninkrijk gaande is.

Over het screenen van zijn eigen persoon zei de leider hij zelf niets te verbergen heeft.

,,Ik heb een paar littekens op mijn lichaam maar die heb ik van het Sint Maartense volk gekregen.”

In zijn toespraak hekelde hij het feit dat de screening zich niet beperkt tot de persoon met wie iemand getrouwd is en de kinderen, maar dat ook andere familieleden, zakenrelaties daarbij worden betrokken.

Volgens de politicus houden de bewoners van het eiland ervan om praatjes met elkaar aan te knopen.

,,Wij houden ervan om veel te praten, kijken veel naar soaps en creëren ook eigen soaps, dat is onderdeel van onze cultuur.”

Ook vertelde hij hoe binnen de kleine gemeenschap van het eiland mensen hem aanschieten om dingen voor hen uit te zoeken. Als voorbeeld noemde hij ouders die hij op scholen tegenkomt.

De parlementariër schetste het beeld van persoon die voor het eerst naar het eiland afreist om de screening te doen en dan de verhalen moet aanhoren van mensen die hem vertellen over eilandbewoners die premier willen worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *