Stagiaire-hype ontkracht

Justitieminister Navarro weerspreekt ‘sensationeel artikel’ in De Telegraaf

Nelson NavarroWillemstad – ,,Stagiaires zijn op Curaçao inderdaad slachtoffer geworden van gewapende overvallen.
Dat is betreurenswaardig.
Maar stagiaires zijn niet vaker slachtoffer van atrako’s dan andere personen op Curaçao.”

Dat heeft de Curaçaose minister van Justitie Nelson Navarro gistermiddag verklaard tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad.
Hij weerspreekt een artikel in De Telegraaf van deze week waarin staat dat Nederlandse stagiaires hun leven niet zeker zijn op Curaçao vanwege een stortvloed aan overvallen.

,,Dat is een veel te sensationeel artikel”

, aldus Navarro.
Net als Chinese winkeleigenaren en eigenlijk alle bewoners van het eiland lopen stagiaires volgens Navarro de kans slachtoffer te worden van criminaliteit.

,,Dat het nu lijkt alsof er bovenmatig veel stagiaires overvallen zijn, komt doordat er stagiaires zijn die valse aangiften doen van overvallen.
Daardoor worden de cijfers vervuild”

, aldus Navarro.
Wat betreft het artikel in De Telegraaf, dat door veel Nederlandse media is overgenomen, zegt de Justitie-minister niet veel te kunnen doen.

,,We hebben vrijheid van meningsuiting.
Ik kan dergelijke artikelen niet verbieden.
Maar wil wel benadrukken dat de politie de atrako’s serieus neemt en er alles aan doet om ze op te lossen.
Nogmaals, het beeld dat stagiaires bovenmatig veel slachtoffer zijn, is niet waar. Stagiaires zijn niet onveilig op Curaçao.”

Navarro is bezig het cijfermateriaal op orde te krijgen en zal dan onder meer via de Gevolmachtigde minister van Curaçao Marvelyn Wiels de Nederlandse pers benaderen met correct cijfermateriaal.

,,Want dergelijke verhalen brengen schade toe aan ons eiland.
Daar moeten we de correcte informatie tegenover stellen”

, aldus Navarro.
Hij stelde verder overleg te hebben gehad met de politie over het onderwerp.
Volgens dagblad Èxtra eerder deze week weigerde de politie onlangs in enkele gevallen processen-verbaal te ondertekenen omdat ze twijfels hadden bij de juistheid van de aangifte. Studenten zouden valse aangiftes doen van de diefstal van iPods, iPads, laptops en andere elektronische apparatuur, maar bij doorvragen ontstonden vragen over de aangifte.
Zonder handtekening van de politie kan de aangifte echter niet gebruikt worden bij de verzekering.
Navarro stelde op de hoogte te zijn van de handelwijze van de politie.
Ook bevestigde hij het verhaal dat er momenteel vanuit Nederland een verzekeringsagent is geland die vermeende valse aangiften komt onderzoeken.
Wat betreft het feit dat volgens De Telegraaf sommige stagiaires zich niet serieus genomen voelen als ze aangifte doen, zegt Navarro dat te zullen onderzoeken.

,,Iedereen die aangifte komt doen moet correct worden behandeld.”

Politiewoordvoerder Reginald Huggins heeft gisteren tijdens een interview verklaard dat de politie in de praktijk te maken krijgt met stagiaires die een valse aangifte willen doen.
Volgens Huggins is er een groep die continu aangifte wil doen.
De woordvoerder verklaarde dat deze stagiaires tegen de lamp lopen op het moment dat de politie doorvraagt of hen, vóórdat ze de aangifte ondertekenen, erop wijst dat een persoon die een valse aangifte doet strafbaar is.
Het gebeurt ook dat stagiaires een dag of twee voor vertrek naar Nederland aangifte komen doen.
Huggins wil de overvallen die inderdaad gepleegd zijn niet bagatelliseren, maar wel de andere kant van het verhaal belichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *