Staking in Tripoli na dodelijke aanval milities

Bron: NU.nl

Verlate straten door staking in Tripoli

Verlate straten door staking in Tripoli

Inwoners van de Libische hoofdstad Tripoli zijn zondag in staking gegaan na een gewelddadige aanval van militieleden waarbij bijna vijftig mensen om het leven kwamen.
De straten van de hoofdstad zijn verlaten en scholen en bedrijven zijn gesloten. Alleen bakkerijen, apotheken, ziekenhuizen en tankstations zijn open.
De staking duurt volgens Al-Sadat al-Badri, die leiding geeft aan de gemeenteraad, drie dagen.

Advertentie

Gewapende inwoners hebben uit vrees voor nieuw geweld in de hele stad controleposten opgezet om hun wijken te beschermen.

Vrijdag openden gewapende militieleden het vuur op een vreedzaam protest in Tripoli.
Zeker 43 mensen vonden de dood en honderden mensen raakten gewond.
De demonstranten waren de straat opgegaan om hun eis dat gewapende groepen worden ontbonden en vertrekken uit de stad kracht bij te zetten.
De beschieting had plaats bij het hoofdkantoor van een militie die oorspronkelijk uit de stad Misrata komt, maar inmiddels ook in Tripoli voet aan de grond heeft.

Milities
Zaterdag brak opnieuw geweld uit.
Rivaliserende militieleden namen elkaar onder vuur en vier mensen verloren daarbij het leven.
Volgens het Libische staatspersbureau LANA hebben de militieleden die verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld van vrijdag hun hoofdkwartier in de wijk Gharghour inmiddels verlaten.
Zaterdagavond lieten bevelhebbers van het Libisch Schild, een militie die samenwerkt met de Libische regering, weten dat het de wijk Gharghour onder controle heeft en over zal dragen aan de regering.

Kaddafi
Sinds de val van wijlen Muammar Kaddafi in 2011 zijn in Libië honderden milities ontstaan. Sommigen opereren aan de zijde van de regering, maar anderen hebben hun eigen machtsbases gecreëerd en voeren geregeld gewelddadige aanvallen uit.
De regering heeft geprobeerd de militieleden op te nemen in de politie en het leger, maar is daar niet in geslaagd.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *