Stankoverlast door de Isla

smoc

Willemstad – In de wijken Savaan, Julianadorp en Wichi/Marchena was gisteren een overheersende geur van onder andere rotte eieren te ruiken. De oorzaak hiervan was een enorme hoeveelheid waterstofsulfide in de lucht.

Bij meetpunt Kas Chikitu werd er 203,5 microgram gemeten per kubieke meter. ,,Dat is heel erg veel”, aldus Peter van Leeuwen, voorzitter van stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc).  FOTO ARCHIEF

Bij meetpunt Kas Chikitu werd er 203,5 microgram gemeten per kubieke meter. ,,Dat is heel erg veel”, aldus Peter van Leeuwen, voorzitter van stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc).
FOTO ARCHIEF

Bij meetpunt Kas Chikitu werd er 203,5 microgram gemeten per kubieke meter.

,,Dat is heel erg veel”

, aldus Peter van Leeuwen, voorzitter van stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc). Maar niet alleen werd een lucht van rotte eieren waargenomen, ook andere ‘misselijkmakende geuren’ waren te ruiken in onder andere Wichi/Marchena.

,,Dit is geen waterstofsulfide maar wat dit wel is, dat weten we niet. Dit kunnen we namelijk niet meten”

, legt hij uit.

Archief foto KKC

Archief foto KKC

Van Leeuwen legt uit dat waterstofsulfide, de stof die wel kan worden gemeten bij een van de twee meetpunten, in deze concentratie niet zozeer schadelijk is voor de gezondheid, maar wel dat het een enorme overlast geeft.

,,Je zou er flink misselijk van kunnen worden maar het is niet schadelijk voor de gezondheid.”

Volgens de voorzitter duidt de geur in de verschillende wijken erop dat er ‘flink wat mis is bij de Isla’.

,,Ik weet niet precies wat ze aan het doen zijn, maar het is wel duidelijk dat ze niet goed
aan het fakkelen zijn”

, meent hij.
Volgens de voorzitter gaat er iets mis bij het affakkelen, waardoor waterstofsulfide vrijkomt en op die manier in de lucht terechtkomt.
Dit heeft volgens hem te maken met de Sour Water Stripper (SWS) en de zwavelterugwininstallatie SRU die niet goed zouden werken.

,,Het gaat ergens fout, en dat is waarschijnlijk in een van deze twee machines.”

De zwavel wordt in deze machines uit de olie gehaald, hier gaat mogelijk iets verkeerd waardoor er waterstofsulfide wordt verbrand in plaats van dat het wordt afgevoerd.

,,Meestal, als er een uitschieter in een bepaalde stof wordt gemeten, zijn daarbij ook andere stoffen in de lucht aanwezig.Maar deze kunnen we niet meten, en dus weten we ook niet wat hier in de lucht hangt.Wat we wel weten is dat bij deze stoffen ook zeer kankerverwekkende stoffen kunnen zijn”

, aldus Van Leeuwen.De voorzitter pleit er dan ook voor dat er bij de twee meetstations meerdere stoffen kunnen worden gemeten.
In zeer hoge concentraties is waterstofsulfide in de lucht, dodelijk voor diegene die het inademt. In lagere concentraties kan er irritatie ontstaan aan de ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *