Staten Curaçao bijeen over aanwijzing Sint Maarten

Staten bijeen om aanwijzing St. Maarten

Staten bijeen om aanwijzing St. Maarten

Willemstad – Aan de Statenvergadering van vandaag, die begint om 9.30 uur, is een extra punt toegevoegd. De Staten zullen praten met minister-president Ivar Asjes over de recente aanwijzing voor Sint Maarten door de Rijksminsterraad. Statenlid Armin Konket van oppositiepartij PAR heeft zijn mening al klaar: volgens hem heeft Nederland met de recente aanwijzing voor Sint Maarten niet alleen de autonomie van het land geschonden zoals dat in het Statuut is vastgelegd, maar is er ook een gevaarlijk precedent geschapen.
Indien Gevolmachtigde minister Wiels de opdracht kreeg om haar handen in onschuld te wassen, zal het kabinet geen vuist kunnen maken als straks de Rijksministerraad de gouverneur inzet om zich te mengen in de autonomie van Curaçao, zo oordeelt Konket. De fractie wil van de premier weten of hij de mening deelt dat het inzetten van de gouverneur strijdig is met de wet en dat artikel 15 van het reglement van de gouverneur uitsluitend bedoeld is voor zijn werkzaamheden als orgaan van het Koninkrijk. Ook wil de fractie weten hoe Asjes dit artikel interpreteert. Naar het oordeel van de fractie is de benoeming van een minister een autonome zaak van het land, en niet van het Koninkrijk. De fractie wil het besluit van de Rijksministerraad van de premier ontvangen. In het geval van Aruba werd minister Wiels geïnstrueerd om zich van stemmen te onthouden.

,,Hiermee heeft de regering naar de mening van PAR haar mond gehouden en is akkoord gegaan met dat de gouverneur zich mengde in de autonomie van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.”

De oppositiepartij wil de Raad van Advies inschakelen om zijn licht te werpen op de laatste gebeurtenissen. Ook wil de fractie dat het kabinet de regeringen van Aruba en Sint Maarten benadert om gezamenlijk één vuist te maken om de autonomie van de landen in de regio te verdedigen. De kwestie van de aanwijzing moet ook zo snel mogelijk op de agenda van de Rijksministerraad worden geplaatst, aldus de PAR.

Lees verder…
Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “Staten Curaçao bijeen over aanwijzing Sint Maarten

 1. Er is maar één methode voor Aruba,Curaçao en St Maarten
  om volledige autonomie te krijgen : uit het Koninkrijk stappen.
  Maar daartoe moet de bevolking van elk eiland afzonderlijk toestemming geven. En het is maar de vraag of die bevolking hun toekomst alleen wil laten afhangen van partijen als MFK,PS,AVP,MEP,UP,DP e.a.(persoonsnamen hoeven niet genoemd te worden. Ze zijn overbekend).
  En om nou de meerderheid van die bevolking om te kopen…dat
  gaat bijna niet, en zeker niet “ongezien”.. Bovendien zal zo’n raadpleging gemonitord worden op een ordelijk en democratisch verloop door onafhankelijke waarnemers uit het buitenland.
  Dus er blijft niets anders over voor de kwaadwillenden dan door te gaan met keffen tegen het moederland totdat de keffers misschien een keer het definitief het zwijgen wordt opgelegd. De kruik……….
  (denk nou niet dat alle onregelmatigheden die zijn vastgesteld ook zijn vermeld in bijvoorbeeld het PwC rapport maar ook in de vele andere onderzoeken.Er zijn veel meer dubieuze kwesties met naam en toenaam bekend in Nederland die op het juiste moment zullen worden prijsgegeven).

 2. En hoe heeft onze gevolmachtigd minister gestemd? Of moest ze zich weer op de vlakte houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *