Statenvergadering afgelast

WILLEMSTAD — De openbare Statenvergadering die vanochtend had moeten plaatsvinden is door Statenvoorzitter Ivar Asjes afgelast. In een toelichting stelt waarnemend Statenvoorzitter Amerigo Thodé (MFK) dat de vergadering is afgelast conform artikel 23 van de Landsverordening Enquêteregeling. Deze schrijft voor dat een parlementaire enquête wordt beëindigd als de Staten worden ontbonden.

Op de agenda van de Staten stond maar een onderwerp, namelijk ‘accordering van de notulen van de openbare vergadering van 1 juni 2012 over de parlementaire enquête naar de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA), de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) en de onderzoeksmethodes van het Openbaar Ministerie (OM)’.

Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) had vanochtend een gesprek met gouverneur Frits Goedgedrag. Tijdens dit gesprek werd volgens een persbericht van de Statenvoorzitter gesproken over de laatste gebeurtenissen op het eiland.

Maar de vergadering werd vanochtend vroeg afgelast middels een mail, die rond zes uur naar alle Statenleden werd verstuurd. De afgelasting is controversieel omdat tijdens de vergadering de oppositiefracties in de Staten een aantal moties wilden indienen om de leden van het kabinet-Schotte naar huis te sturen. Volgens velen wilden de coalitiepartijen, die nu niet meer op een meerderheid van de Staten kunnen rekenen, met de afgelasting voorkomen dat de moties in behandeling konden worden genomen. Maar dit werd vanochtend krachtig van de hand gewezen door waarnemend Statenvoorzitter Thodé. Als reden voor de afgelasting verwijst hij naar artikel 23, lid 2 van de Enquêteregeling:

In geval van ontbinding van de Staten eindigt deze bevoegdheid en worden de werkzaamheden gestaakt.”
Met de bevoegdheid en werkzaamheden wordt verwezen naar de onderzoekscommissie.

De parlementaire enquête kan niet door nieuwe Staten worden voortgezet. Wat heeft het voor zin om verhoren te houden, als over twee maanden het proces toch beëindigd wordt, waardoor je met nieuwe Staten toch opnieuw moet beginnen? Hierdoor besloot Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS, red.) de vergadering af te gelasten. Ik ben het met hem eens. De afgelasting heeft niets te maken met de huidige politieke situatie. De oppositiepartijen moeten leren om zich aan de wet te houden.”

In een eerste reactie spreekt FOL-leider Anthony Godett zijn vrees uit dat er vanaf nu tot en met 2 november, het aantreden van de nieuwe Staten, geen parlementsvergaderingen gehouden zullen worden.

Dit zou niet democratisch zijn en het belemmert het functioneren van de Staten. Ik ga niet in op de argumenten die nu naar voren worden gebracht. Maar waarom kregen wij pas vanochtend om zeven over zes bericht dat de vergadering niet doorging? Dit vind ik niet kunnen. Feit blijft dat de Staten, ondanks het ontbindingsbesluit, al hun bevoegdheden behouden.”

Een leeg Statengebouw vanochtend, waar niet werd vergaderd

Ook PNP-leider Humphrey Davelaar reageert verbolgen op het uitstel van de vergadering. “Waarom hebben wij pas vanochtend hierover gehoord? Kon dit niet eerder worden aangeven? De agenda voor de vergadering werd al eerder aangepast, wist men toen niet al dat de vergadering geen doorgang kon vinden? Ik kwam gisteren commissievoorzitter Jaime Córdoba (parlementaire enquête, red.) tegen. Kon hij ook niets tegen mij zeggen? Ik ben lid van de commissie. Zijn we nu vijanden in het parlement, kunnen we elkaar niets meer vertellen?”, vraagt Davelaar zich af.

Onafhankelijk Statenlid Eugene Cleopa blijft erbij dat het optreden van de coalitiepartijen anti-democratisch is. “Hun standpunt houdt dus in dat de Staten over niets meer kunnen vergaderen. Dat kan toch niet? Ze willen voorkomen dat de Staten bijeenkomen. Het kan toch niet zo zijn dat je om politieke redenen een vergadering afgelast? Maandenlang had de PS er de mond van vol dat de parlementaire enquête door moest gaan. Iedereen die maar iets zei over de enquête moest het ontgelden. Ik ben voorstander van de enquête. Ik wil dat er ook meer duidelijkheid komt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *