Stel vrijgesproken van misbruik

rechtbankWILLEMSTAD — Het hof heeft gistermiddag het echtpaar Marco O. (52) en Dydinska O. (61) vrijgesproken van seksueel misbruik van hun minderjarige pleegdochter R. uit Suriname.
De man werd ook nog beschuldigd van ontucht met het minderjarig meisje S.
Volgens het hof is er echter geen wettelijk en overtuigend bewijs dat het echtpaar zich schuldig had gemaakt aan het misbruik.

Het hof hield rekening met de getuigenverklaringen, het medisch rapport en de verklaringen van de slachtoffers en de verdachten zelf.
Beide verdachten zijn al een tijd op vrije voeten, vanwege hun verslechterde gezondheid en detentie-ongeschiktheid.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tijdens de behandeling van de beroepszaak onder meer in verband met nieuw, medisch onderzoek een lagere gevangenisstraf van drie maanden geëist tegen de man.
Volgens de advocaat-generaal zou namelijk de nodige twijfel zijn gerezen over het bewijs.

De advocaten van Marco O., Paul van de Laarschot (broer van Dydinska) en Eric Bokkes, hadden betoogd dat de pleegdochter tegenstrijdige verklaringen had afgelegd.
Zij wezen ook op de manier van onderzoeken van het OM.
Volgens de advocaten concentreerde het OM zich enkel en alleen op het vergaren van bewijzen tegen het stel en heeft het de verklaringen van het meisje onvoldoende onderzocht.

De advocaten wezen verder op de verklaring van de gynaecoloog Allan Henriquez, dat het onwaarschijnlijk is dat het meisje R. regelmatig werd misbruikt.
Henriquez heeft tijdens het onderzoek ter zitting uitgebreid uitgelegd wat er allemaal met het lichaam van een meisje/vrouw gebeurt bij langdurige seksuele gemeenschap.
En dat dit aan de hand van wat hij heeft kunnen constateren, niet het geval was bij het meisje R., wat voor de advocaten een duidelijke indicatie is dat het OM alleen met de verklaringen van het slachtoffer rekening heeft gehouden.

Het OM had in eerste aanleg respectievelijk acht en drie jaar celstraf geëist.
De vrouw kreeg toen twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, omdat ze detentie-ongeschikt is. Marco kreeg vijf jaar cel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *