Steun voor programma’s seksuele gezondheid

WILLEMSTAD — Steun bij de uitvoering van programma’s op het terrein van het voorkomen van tienerzwangerschappen, hiv-besmetting, paptesten voor baarmoederhalskanker en steun voor jongeren en hun seksuele diversiteit (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en/of transgender, lhbt-jongeren).

Van links naar rechts: Carmen Barroso- regiodirecteur IPPF/WHR, Alan Bierzinsky, president Caribbean Family Planning Affliation, minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur, Suzanne Serruya, PAHO/WHO en Louis Cannegieter, voorzitter Famia Plania

Van links naar rechts: Carmen Barroso- regiodirecteur IPPF/WHR, Alan Bierzinsky, president Caribbean Family Planning Affliation, minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur, Suzanne Serruya, PAHO/WHO en Louis Cannegieter, voorzitter Famia Plania

Dat is afgesproken tijdens het 40e congres van de Caribbean Family Planning Affiliation (CFPA) voor het Caribisch gebied waaraan vertegenwoordigers van organisaties uit 18 landen zondag aan deelnamen.
Het congres werd georganiseerd door Famia Plania, de Curaçaose organisatie ter bevordering van verantwoord ouderschap, die is aangesloten bij CFPA. Tevens was ook Carmen Barroso, directeur van International Planned Parenthood/ Western Hemisphere aanwezig.

Tijdens het congres werden verschillende aspecten van verantwoord ouderschap besproken en is tevens afgesproken om meer training te geven aan gezondheidswerkers op dit terrein, aldus Daisy Frans-Schoop, directeur Famia Plania.
Daarnaast heeft minister van Volksgezondheid Ben Whiteman, die het congres zaterdag opende, gemeld dat de regering al ver is in de afspraken om goedkopere medicijnen om hiv te onderdrukken, te importeren.

“Dat zou betekenen dat aids-medicatie straks geen 3000 gulden meer per maand hoeft te kosten, maar een fractie daarvan”

, aldus Frans-Schoop.
Verder is afgesproken om het onderwerp seksuele diversiteit prominenter op de agenda te zetten.

Het was voor het eerst dat het CFPA-congres op Curaçao plaatsvond.

“De situatie op veel Caribische eilanden op het terrein van planned parenthood en seksuele gezondheid hetzelfde.
De organisaties moeten creatief zijn met hun beperkte middelen.
En daar is tijdens het congres uitvoerig met elkaar van gedachten over gewisseld.”

De directeur blikt tevreden terug op de organisatie.

“We hebben de deelnemers ook over het eiland rondgeleid en iedereen was onder de indruk, vooral van de Annabaai en de Emmabrug. Ik ben moe maar voldaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *