Stevige kritiek op reparatiewetgeving bvz

svb-bvz-pillen

Stevige kritiek op reparatiewetgeving bvz

WILLEMSTAD — Over vrijwel de gehele linie werd gisteren kritiek geleverd op het wetsvoorstel van de regering om de basisverzekering ziektekosten (bvz) aan te passen. Discriminerend, onacceptabel en gezichtsbedrog, zo luidde de kritiek vanuit de oppositiebanken. Maar ook coalitiepartij Pueblo Soberano (PS) had kritiek op het wetsvoorstel, dat volgens haar niet solidair was.

Centraal in de reparatiewetgeving staat de verlaging van de inkomensafhankelijke premie voor gepensioneerden van 10 naar 6,5 procent. Dit wordt gecompenseerd door onder meer de de inkomensafhankelijke premie voor werkenden te verhogen van 3 naar 4 procent, terwijl die voor werkgevers gelijk blijft op 9 procent en door de verhoging van loongrens van 100.000 naar 150.000 gulden. Aan de andere kant wordt ook de nominale premie van 82 gulden per 1 januari afgeschaft.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang had gisteren geen goed woord over voor de veranderingen die de regering wil introduceren. Zij omschreef het voorstel om de premie voor gepensioneerden te verlagen als discriminerend. “Waarom moeten gepensioneerden 6,5 procent betalen en werkenden 4 procent?”, vroeg zij zich af. Leeflang stelde dat de wet tegen de Staatsregeling indruist, die iedere vorm van discriminatie verbiedt. Ook discriminerend vond Leeflang het feit dat niet iedereen voor hetzelfde zorgpakket in aanmerking komt. Zo krijgt niet iedereen tandheelkundige zorg. Zij kondigde nu al aan tegen de wet te zullen stemmen en kondigde een mobilisatie aan van ouderen en gepensioneerden om de wet via de rechter aan te vechten.

Ook de grootste coalitiefractie, de PS, had kritiek. Sherwin Leonora kon zich vinden in de premieverlaging voor gepensioneerden, maar was het totaal niet eens met de wijze waarop de regering dit wil compenseren. De verhoging van de premie voor werkenden met een procentpunt zal hard aankomen bij werknemers. Hij vroeg zich af of waarom niet werkgevers een hogere premie moesten betalen, terwijl het Statenlid ook kritiek had op het feit dat de premie over het gehele inkomen van een werknemer geheven wordt. “Dus ook over de dienstauto, die niet van jou is en die je niks oplevert, je bashí-premie en je Sinterklaastoelage. En ja, er bestaat een Sinterklaastoelage”, aldus Leonora. Hij drong er bij de regering op aan om met een nieuwe formule te komen om de premieverlaging voor gepensioneerden mogelijk te maken.

MFK-leider Gerrit Schotte wilde van de regering weten of de fondsen die vallen onder de bvz op dit moment solvabel zijn en of het nog steeds de bedoeling is dat de bvz per 1 januari 2016 opgevolgd zal worden door de Algemene Ziektekostenverzekering (AZV). Verder had Schotte ook kritiek over de premie die werkgevers moeten betalen. Hij rekende uit dat het percentage van 9 in de consumentprijzen zullen worden meegenomen, waardoor alles duurder zal worden. Hij omschreef de bvz als een farce en gezichtsbedrog, bedacht door een financieel expert die minister is geworden. Zo hekelde Schotte het feit dat in de bvz alle aftrekpremies worden afgeschaft, wat ook extra kosten voor verzekerden met zich mee zullen brengen.

Zita Jesus-Leito (PAR) had eveneens kritiek op de reparatiewet. Ze verklaarde niet blij te zijn met het wetsvoorstel dat zij als ‘niet goed voorbereid, onaf en slordig’ omschreef. De hele discussie over de nominale premie noemde zij verwarrend en onduidelijk. Haastige spoed is zelden goed, zei ze tegen haar toehoorders. PNP’er Humphrey Davelaar hekelde het feit dat het proces om de AZV op Curaçao te introduceren, waar hij in 2007 als gedeputeerde bij was betrokken, indertijd was stopgezet door de centrale regering. Tal van de huidige problemen in de gezondheidszorg zouden er niet zijn, als dit traject zou zijn doorgezet, aldus de PNP-leider.

Namens coalitiepartij Pais constateerde Marilyn Moses dat de regering creatiever had kunnen omspringen dan door de premie voor werknemers te verhogen. Zij maakte zich sterk voor extra buitenlandse investeringen in de lokale economie. Charles Cooper (MAN) noemde minister Bernard ‘Ben’ Whiteman, ‘RoBEN Hood’, omdat hij van de rijken stal om aan de armen te geven. Hij maakte zich zorgen over het feit dat de werkenden en de middenklasse weer door de regering worden aangepakt.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *