31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Stichting wil excuses voor slavernijverleden

HomeNieuwsStichting wil excuses voor slavernijverleden

Bron: Amigoe

WILLEMSTAD — De Stichting Ban Sembra Pas (BSP) die zich inzet voor vrede op Curaçao en in de wereld, wil dat de Staten en regering van Curaçao excuses aan de Nederlandse regering gaan vragen voor de 229 jaar slavernij op Curaçao.

BSP wil dat dit plaatsvindt in het kader van het jaar 2013, dat door de Curaçaose regering tot het jaar van Tula is uitgeroepen en de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij.

Het jaar 2013 is uitgeroepen tot het jaar van Tula op voorstel van BSP. De organisatie is van mening dat een officieel excuus van Nederland is gerechtvaardigd, maar ook nodig is om op en ‘diplomatieke en eerlijke wijze dit donkere hoofdstuk van de meest onmenselijke behandeling in de geschiedenis van de mensheid af te sluiten’.

Volgens BSP-voorzitter Gilbert ‘Gibi’ de Windt hebben slaven die op plantages op Curaçao te werk werden gesteld meer dan twee eeuwen een onmenselijk bestaan gehad. “De slaven van Bándabou kwamen op 17 augustus 1795 in opstand onder de leiderschap van Tula en Carpata en vochten dapper tot het bittere einde voor hun vrijheid. De Nederlandse kolonisten namen Tula, Carpata en hun kameraden echter na een maand strijden gevangen en doodden hen op een gruwelijke wijze op 3 oktober 1795. Nederland is moreel, historisch en zelfs juridisch verplicht om een officieel excuus te maken voor het behouden van een groot deel van het volk  van Curaçao onder slavernij gedurende 229 jaren.”

De Windt stelt het niet eens te zijn met de stelling van de Stichting Herdenking Slavernijverleden dat het niet de bedoeling is dat Nederland zijn excuses aanbiedt. “De recente uitlating in Nederland is historisch absurd, politiek opportunistisch en zonder enige morele waarde. De politici die het Curaçaose volk vertegenwoordigen hebben het heilig recht een officieel excuus te eisen van de Nederlandse regering. BSP doet een beroep op alle andere organisaties en burgers van Curaçao die ook geloven in  Tula als onze nationale held om hun stem zonder vrees te verheffen en een kritische houding aan te nemen”, aldus De Windt, die Curaçaose politici oproept zich te mobiliseren om excuses van Nederland te vragen.

 

 

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Even wat historische feiten:
    1565-1713 Nederland onder Spanje (van 1581 alleen zuidelijk deel)
    1581 Noordelijke provincieen van Nederland vrij als Bataafse republiek
    1623 ontstaan WIC
    1685 WIC krijgt het Asiento Spanje/Start slavenhandel door WIC
    1713-1795 Zuidelijk provincieen van Nederland onder Oostenrijks gezag
    1792 WIC failliet, regering Nederland koopt alle aandelen.
    1794 Napoleon schaft slavernij af in zijn gebied, maar draait het snel weer terug
    1795-1813 geheel huidige Nederland en meer onder Frans gezag
    1813 Noordelijke Nederlanden vrij, Willem I keert terug.
    1814 Willem I schaft slavenhandel af (alleen binnen het Koninkrijk mag nog in slaven gehandeld worden)
    1815-1830 Verenigd Koninkrijk der Nederlanden ontstaat
    1830 Belgie los van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
    1848 ontstaan van het huidige Koninkrijk der Nederlanden
    1859 afschaffing van de slavernij in het oost-indische gebied van het koninkrijk (Indonesie)
    1863 afschaffing slavernij in het West-Indische gebied van het Koninkrijk der Nederlanden (Suriname en Antillen)

    Dus de WIC handelde in slaven van 1685 tot 1792. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden koopt de aandelen in 1993 over, maar komt in 1995 in handen van Frankrijk. Zodra een deel van het VKdN weer vrij is en de koning terug, schaft hij de slavenhandel geijk af (1813).

    Kortom, Het koninkrijk der Nederlanden heeft nooit geld verdiend aan de slavenhandel, want dat bestond pas 17 jaar na afschaffing van de handel. Het verenigd Koninkrijk der Nederlanden heeft de handel een dik jaar in handen gehad, maar de handelsmaatschappij was failliet, dus feitelijk hebben ze nooit gehandeld. En vanaf 1795 had het VKdN zijn handen vol met Napoleon.

    De WIC heeft waarschijnlijk ook dik verdiend aan de slavenhandel, naast aan grondstoffen, bontjes en luxe goederen. Zij gingen echter toch nog failliet.

    daarvoor hadden resp Spanje en de Moren de Asiento over de slavenhandel.

    Dus richt je claim op de WIC, waar niets te halen valt want die is failliet, bovendien zaten veel van de bozo’s hier op ons eiland en zou je de claim ook hier moeten leggen.

    Of dien een claim in bij Nederland, Luxemburg en Belgie allemaal. Het oude koninkrijk ten tijden van een klein deel van de slavenhandeltijd. en om eerlijk te zijn moet je hem dan ok bij Spanje, de Moren en Rome leggen (waar het asiento geschreven werd dat bepaalde wie mocht handelen). Good luck.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties