27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Curacao.nu | Meer mensen last van Saharazand

HomeLandenArubaCuracao.nu | Meer mensen last van Saharazand

Persbureau Curacao

Sinds afgelopen weekend zijn er gezondheidswaarschuwingen uitgegaan naar aanleiding van de Sahara stofwolk.

Steeds meer mensen melden zich bij het Curaçao Medical Center met klachten over Saharazand. Er trekt deze week een stofwolk die over het Caribische gebied die met de wind vanuit Afrika wordt meegenomen.

De patiënten die zich melden zijn vooral mensen die gevoeliger zijn voor stofdeeltjes, zoals astma- en longpatiënten. Hen wordt geadviseerd astmainhalatoren te gebruiken.

Naast de klachten van astma-patiënten komen er ook veel vragen binnen van bezorgde burgers die meer willen weten over de effecten die de stofdeeltjes kunnen hebben op hun gezondheid.

Sinds afgelopen weekend zijn er gezondheidswaarschuwingen uitgegaan naar aanleiding van de Sahara stofwolk. Het gaat dit keer om een grote wolk fijne stofdeeltjes die bij het inademen irritatie aan de binnenkant van de luchtwegen kunnen veroorzaken.

Daar kun je behoorlijk wat klachten van ervaren, zoals benauwdheid en last van hoesten. Als je niet bekend bent met astma dan gaat het voornamelijk om klachten zoals iets minder makkelijk ademen of last hebben van kuchen. Voor deze groep is het risico beperkt.

Het CMC advisser mensen die klachten hebben om zo min mogelijk in de buitenlucht aan zware fysieke werkzaamheden te doen of intensieve sporten te beoefenen. Een mondkapje helpt ook bij het beschermen tegen stofdeeltjes.

Bron: Curacao.nu

8 reacties

  1. Ik schreef Sahara zand is niet zo erg..
    En kleuter school om dat begrijpend lezen je niet makkelijk af gaat. Dus net als op de kleuter school de woordjes uit elkaar halen
    Dat jij nog steeds slakjes aan het zoeken bent uit frustratie van al die keren dat je op je neus ging. OK. Maar dingen steeds uit hun verband halen is kleuter gedrag.
    Maar.. Asbest. En dingen waar ‘t op ligt die branden. Zou ‘t nu ook een probleem zijn.. Of valt’t allemaal wel mee volgens jou. Je woont zeker niet in die buurten.. Beneden winds.

  2. Ik draai me nergens uit.

    Jij zit hier te verkondigen dat halve eiland leeft onder asbestplaten en laat voorkomen of dit hel en verdoemenis met zich meebrengt.
    Dat is roeptoeterij en onzin.

    @Ambulant: het is “kleuterschool reactie.”

  3. Ja ja… Blijven cherry picken. Je probeert je er weer uit te draaien.
    Maar de veiligheid daalt al een stuk. In iedergeval gevaarlijker dan een beetje Sahara zand toch.
    Nu ben je ook al m’n spell checker geworden..
    ambulant zegt… Kleuter school reactie… Ik zeg niks.
    Ik schrijf… Verander dat ook maar dan.

  4. @Ambulant zegt: “…En verder asbest kan je nouwelijks (het is nauwelijks, maar dat terzijde) in de fik steken dat is nou net waar het voor gebruikt werd…”

    Juist ja. Dat is nu net jouw dommigheid. Je steekt ook geen asbest in de fik, maar asbesthoudend materiaal.
    Het middel dat de asbestvezel bindt wordt verbrand, waardoor de vezel, het asbest (wat niet verbrandt), vrij door de lucht kan zweven. Door het verbranden van het hechtmiddel is het niet meer gebonden. Het hechtmiddel is immers verbrand.

    Je hebt deels gelijk dat door weersinvloeden, met name regen en vorst, asbestvezels vrij kunnen komen. Vorst hebben we hier niet dus dat valt af.
    Regen hebben we niet veel, maar toch, er zullen vezels vrijkomen en in de grond zakken (daar waar het spulook vandaan komt). Dit is echter zo miniem dat er, in Nederland althans, niet gesproken wordt over een gevaar, maar over opletten. Hier op Curacao is het nog minder omdat we geen drinkwater van het grondwater maken.

  5. Ja tuurlijk en dat gebeurd ook nooit toch..
    we dumpen het ook nergens..
    We behandelen het uiterst zorgvuldig en laten het weghalen door gespecialiseerde bedrijven. In beschermende kleding.. het wordt dan op speciale plekken veilig opgeslagen. We rijden het ook niet aan flarden met shovels..
    Ook in scholen is het nergens.
    Weer en wind laten het ook in perfecte staat… Asbest platen verouderen nooit toch en dan komt niks vrij. Juist die oude daken zijn gevaarlijk. En die hebben we op curaçao niet toch.. Na 30 40 jaar gaat die binding wegvallen. We gebruiken ook geen regenbakken met water van astbestdaken voor de tuin. Maar het is veilig want in de statistiek komt het ook niet voor toch..
    En verder asbest kan je nouwelijks in de fik steken dat is nou net waar het voor gebruikt werd. En als je dat wel lukt vanaf 1200 graden dan is het juist niet meer zo gevaarlijk. Ik weet niet waar je dingen opzoekt kwam uit het zelfde boekje als erfpacht?? Schreef je… Dat snapte je al niet…
    Leuke poging maar je moet maar weer op nieuw proberen fact polis…

  6. @Ambulant roeptoetert: “…Het halve eiland leeft onder asbest dakplaten…”

    En daar is niets mis mee of gevaarlijk aan. Dit is hechtgebonden asbest. Zolang je hier niet aan gaat zagen, schuren, boren, breken of in de fik steekt is er niets mis mee.

    Daarbij worden, ook op Curacao, al meer dan 20 jaar geen asbesthoudende cementplaten meer verkocht.

    En ja, in dezelfde studie waar ik het e.e.a. over erfpacht en eigendom heb ge;lezen, heb ik in die studie ook over hecht- en losgebonden asbest moeten lezen.

    Halve eiland met asbestplaten. 5% misschien 10% max.

  7. Ja over een raffinaderij hoor je niemand.
    En velen roken ook nog. Zitten we voor het eerst een paar dagen op randstad niveau met een beetje zand en een slimmerd die zegt dat je er last van kan hebben. Meteen naar het hospitaal.
    Het halve eiland leeft onder asbest dakplaten.
    Meloen dat zand heb je vast ook last van zeker ??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties