Strafkorting voor ontuchtige invalide man

rechtzakenWILLEMSTAD — De invalide man A.W. alias ‘Kilo’ is vanochtend veroordeeld tot 42 maanden celstraf voor de verkrachting van zijn stiefdochter en bedreiging van zijn familie. W. zou vijf dochters van zichzelf en zijn vriendin hebben verkracht, maar de rechter achtte alleen de verkrachting van het minderjarig meisje M. bewezen.

 

Tevens kreeg W. twaalf maanden strafvermindering omdat hij invalide is en een detentie hem bijzonder zwaar zal vallen, aldus de rechter Maria Paulides.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder tien jaar celstraf tegen de man.
Paulides acht de verklaringen van de andere dochters onvoldoende betrouwbaar.
Ze wijst erop dat zij in eerste instantie niets hebben gezegd over dergelijk seksueel misbruik en voorts tegenstrijdige verklaringen hierover hebben afgelegd.
De meisjes verklaarden dat zij gedwongen werden om whisky te drinken alvorens door W. te worden verkracht.
De verklaringen komen echter niet met elkaar overeen, aldus de rechter.
Hiernaast hebben de twee meisjes Sh. en S. aangegeven dat ze aan hun moeder hebben verteld wat W. allemaal met hun had gedaan en die zou het in een dagboek hebben opgeschreven.
In de aantekeningen opgemaakt door de moeder wordt echter geen enkele maal melding gemaakt van seksueel misbruik.
Uit de medische verklaringen van deze twee meisjes blijkt dat ze inderdaad vaginaal zijn gepenetreerd, maar uit het dossier blijkt dat de kinderen door anderen seksueel zijn misbruikt.

Het meisje Sh. heeft ook zelf verklaard dat haar buurjongen haar had verkracht. In het geval van het meisje M., hield de rechter rekening met de verklaringen van de zussen die wel met elkaar overeenkomen en met het feit dat W. de meisjes stelselmatig mishandelde (met een stuk hout, een riem of met vlakke hand) en bedreigde.
Er is een zodanig dreigende situatie ontstaan voor het slachtoffer M., dat ze daaraan geen weerstand kon bieden en zich gedwongen voelde te voldoen aan hetgeen van haar werd verlangd, aldus de rechter.
Bovendien hield de rechter rekening met de ernst van het feit.

“W. heeft gedurende een periode van ongeveer een half jaar de minderjarige dochter van zijn partner seksueel misbruikt.
Dit misbruik vond thuis plaats, een plek waar een kind zich bij uistek veilig moet kunnen voelen. Het ging hier immers om een kind dat ook al veelvuldig door anderen seksueel was misbruikt.”

Ten voordele van W. geldt dat hij niet eerder wegens een (soortgelijk) misdrijf is veroordeeld.
De rechter liet bij het bepalen van de straf ook meewegen dat een detentie W., vanwege zijn gezondheidstoestand, bijzonder zwaar zal vallen.
Gelet hierop kreeg hij een strafvermindering van twaalf maanden.
De behandeling van de zaak werd eerder aangehouden, zodat de detentiegeschiktheid van de verdachte kon worden onderzocht.
Het is niet gebleken dat W. detentieongeschikt is en hij moet dus 42 maanden achter de tralies verblijven. Hij heeft twee weken de tijd om tegen het vonnis in hoger beroep te gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *