Strijd IS merkbaar op Curaçao

Nederlandse F-16 in Afghanistan ©ANP

Nederlandse F-16 in actie tegen IS ©ANP

Willemstad – Op Curaçao is de strijd die het Koninkrijk der Nederlanden momenteel voert tegen de islamitische groepering IS (Islamitische Staat) in Irak sinds kort te merken. Militairen op Curaçao hebben namelijk het bevel gekregen om bij woon-werkverkeer geen uniform te dragen. Dat laat woordvoerder van Defensie Maartje van der Maas desgevraagd weten. Van der Maas legt uit dat deze maatregel geldt voor het hele Koninkrijk, omdat er één gemeenschappelijk buitenlands beleid en één gezamenlijke defensie is voor de vier landen. De maatregel geldt zodoende ook op Curaçao.

,,In het kader van de dreiging van IS is het ministerie van Defensie overgegaan tot dit besluit. Militairen mogen zich buiten werktijd niet vertonen in hun uniform. Dat is een militaire opdracht die geldt voor zowel Nederland als andere landen binnen het Koninkrijk.”

Dit besluit werd genomen nadat een Nederlandse Syriëganger Muhajiri Sháám vorige week in een filmpje op Facebook gelijkgestemden in onder meer Nederland opriep tot een stevige daad tegen de Nederlandse overheid. Hij deed dit vanwege de Nederlandse steun voor de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië waarbij drie Nederlandse jihadgangers werden gedood.

Tegen Sháám, alias Abu Mohammed, loopt al een strafrechtelijk onderzoek. Volgens Van der Maas heeft de keuze van de Nederlandse regering om deel te nemen aan acties tegen IS geen verdere consequenties voor Curaçao. De Nederlandse regering heeft inmiddels toegezegd om mee te doen in de strijd tegen IS. Vorig weekend kwamen de eerste F16’s in actie tegen IS en afgelopen dinsdag vond het eerste bombardement plaats.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *