Stroom vijf cent duurder

Liquiditeitspositie Aqualectra sterk verslechterd

Willemstad – De stroomprijs op Curaçao gaat per 1 juni met 5 cent per kilowattuur (kWh) omhoog. Een maand later volgt opnieuw een stijging, nu met ongeveer 3 cent; de exacte hoogte is afhankelijk van de olieprijs.

Wat in mei of eigenlijk al eerder had moeten gebeuren, namelijk een aanpassing van het elektratarief aan de gestegen brandstofprijzen, gebeurt nu over iets meer dan een week. Met het optrekken van de prijs met 5 cent, zit Aqualectra weer op het oude niveau van april 2011, toen het nutsbedrijf al krap zat maar de regering Schotte een verlaging van het tarief oplegde.

De verhogingen per 1 juni en daarna per 1 juli gebeuren op advies van regulator Bureau Telecommunicatie, Post en Utiliteiten (BTP&U). Die bestudeerde de cijfers van Aqualectra en kwam in principe onafhankelijk tot deze aanbeveling.

De ministerraad beslist nog; mogelijk vandaag of anders volgende week. Het is een moeilijke boodschap aan de bevolking. Altijd en voor elke regering, maar voor deze coalitie extra, gezien beloftes om de energietarieven te drukken. Maar door een combinatie van stijgende olieprijzen en de gedwongen verlaging vorig jaar van het stroomtarief, stapelden de verliezen zich op en is de liquiditeitspositie van Aqualectra sterk verslechterd, terwijl banken niet staan te trappelen bij te springen gezien de onvoorspelbaarheid van hoe de overheid omgaat met het al dan niet doorvoeren van de brandstofcomponent.

Het is de bedoeling het vertrouwen te herwinnen door voortaan maandelijks de prijs per kWh aan te passen. Dan ook zijn de broodnodige investeringen in onderhoud en vernieuwing van het machinepark en het net mogelijk. Overigens wordt met de aanstaande prijsverhogingen nog niet tegemoetgekomen aan de zogeheten ‘recovery’, waarmee de zware verliezen van de afgelopen periode worden weggewerkt. Een tariefsaanpassing verbetert de liquiditeitspositie niet onmiddellijk, aangezien de factuur over juni pas in juli wordt uitgestuurd en huishoudens en bedrijven dan nog een betalingstermijn hebben om te voldoen. Dus een verbetering van de cashflow duurt zeker nog zes tot acht weken. Commissaris Werner Wiels (PS) gaf gisteren voor de radio toe dat Aqualectra en de overheid nu echt niet meer onder een verhoging uitkomen. Ook vakbond STK weet dat een stijging noodzaak is om een explosieve situatie tussen Aqualectra enerzijds en brandstofleverancier Curoil en PdVSA anderzijds te voorkomen.

Bron: Antiliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *