Stroomcapaciteit is ‘kielekiele’

Wat word het vandaag SI or NO koriente???

WILLEMSTAD — Met ketel 10 sinds gisteren weer terug op het net is de stroomsituatie op Curaçao aanzienlijk verbeterd. Desondanks moest Aqualectra vanochtend enkele wijken van het netwerk afhalen. Om de drie uur werd er geschakeld. Dat bevestigt woordvoerder Sharo Bikker. Volgens haar is de stroomcapaciteit ‘kielekiele’.

Om half tien ‘s ochtends viel de elektriciteit in de wijken Paradijs, Welatina, Goede Hoop, Mahuma, deel van Sta. Maria, Cabo Bèrdè en Kura Piedra uit.
Aqualectra kon niet aan de vraag voldoen.

Volgens Bikker kampt Aqualectra met een tekort van 5 MW. De stroombehoefte van Curaçao ligt rond de 115 MW. Ketel 11 in Mundo Nobo is nog steeds buiten gebruik.
Twee weken geleden viel de productie-eenheid, die ongeveer 20 MW stroom opwekt, door lekkages (Lees: slecht onderhoud red kkc.) uit.
Uit onderzoek blijkt dat er additionele reparaties uitgevoerd moeten worden.
Het nutsbedrijf hoopt deze werkzaamheden in het weekeinde af te kunnen ronden.

Vanwege de hitte verwacht Aqualectra vanmiddag ook niet aan de vraag te kunnen voldoen. Als het nodig blijkt, dan komen de volgende wijken zonder stroom te zitten: Noord Roozendaal, Buena Vista, Kanga, Dein, deel van Sta. Maria, Klein Hofje, Groot Piscadera, de Savaan, Cas Chikitu, Palu Blanku, Wishi, Marchena, Seru Molina, Scherpenheuvel, Seru Lora en een deel van Sta. Rosa.

Het nutsbedrijf doet een oproep aan de gemeenschap om zuiniger om te gaan met energie. Dat houdt onder andere in apparaten in stilstand uit het stopcontact te halen, maar ook als de stroom uitvalt. Sommige bedrijven hebben Aqualectra een helpende hand toegereikt door gebruik te maken van hun eigen generatoren.
Zo wordt het netwerk van Aqualectra een beetje ontzien.
Een van de bedrijven is brandstofdistributeur Curoil. Sinds vrijdag draait het kantoor van Curoil op generatoren.
Het nieuwe pompstation in Sta. Rosa maakt gebruik van zonne-energie.
Later in de week zal Curoil het totale stroomverbruik van het kantoor bekendmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *