Sulvaran: Solidair zijn met gepensioneerden

GlennsulvaranWILLEMSTAD — Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran doet een beroep op het solidariteitsgevoel van alle werkenden om het mogelijk te maken dat de premie basisverzekering ziektekosten (bvz) voor gepensioneerden met meer dan één inkomen omlaag gaat. Woendag ging de Raad van Ministers akkoord met het voorstel om de premie voor deze groep te verlagen van 10 naar 6,5 procent en de premie voor werknemers te verhogen van 3 naar 4 procent.

Sulvaran zegt dat hij in juni al had gevraagd om berekeningen voor aanpassing van de premies.

“De groep gepensioneerden met meer dan één inkomen betaalt gemiddeld 200 gulden per maand aan bvz-premie.
Een verlaging van de premie van 10 naar 6,5 procent houdt in dat deze groep per maand gemiddeld 70 gulden minder aan premie gaat betalen”, aldus Sulvaran.

Het Statenlid benadrukt dat gepensioneerden die alleen een AOV-pensioen ontvangen geen premie betalen.
De groep werkenden verdient gemiddeld 2500 gulden per maand en gaat er met een premieverhoging van 3 naar 4 procent gemiddeld 25 gulden op achteruit per maand.
Volgens Sulvaran is een zoon of dochter solidair met de ouder en zal die een dergelijke kleine achteruitgang dragen om de lasten voor de ouders die gepensioneerd zijn te verlichten.
Het onafhankelijk Statenlid is erg te spreken over de reparaties die worden uitgevoerd aan de basisverzekering.
Eerder dit jaar is al een aantal reparaties doorgevoerd, zoals het vergoeden van

  • melk voor pasgeborenen,
  • ziekentransport,
  • brillen en
  • tandheelkundige zorg

voor min- en onvermogenden en voor gepensioneerden met een inkomen onder de 3500 gulden, maar ook het onderbrengen van gezagdragers onder de bvz.
Deze inkomensgrens voor gepensioneerden is nu losgelaten.
Verder heeft minister Ben Whiteman gezegd dat hem gevraagd is om de receptregelvergoeding voor gepensioneerden en voor minvermogenden af te schaffen.
Verder wil de minister het proces om ambtenaren en gelijkgestelden (waaronder docenten) op te nemen in de bvz, versnellen.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *