Sulvaran vraagt naar verdragen met Haïti

Glenn SulvaranWILLEMSTAD — Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran wil dat de verdragen, die onder voormalig premier Gerrit Schotte (MFK) met Haïti zijn overeengekomen, in de Staten worden behandeld.
Eerder deze week was Sulvaran zeer kritisch over deze verdragen en stelde dat het parlement nooit van de inhoud op de hoogte is gesteld.

Sulvaran stelde dit tijdens een openbare vergadering, waarin op verzoek van PS-leider Helmin Wiels werd stilgestaan bij het onderwerp ‘documenten met betrekking tot de exploratie naar olie en gas in de Curaçaose wateren’.
Sulvaran stelde zich tijdens dit debat zeer kritisch op ten opzichte van het handelen van het kabinet-Schotte.
Zo constateerde hij dat nadat het kabinet van MFK, PS en MAN door de Staten naar huis was gestuurd, er door aanhangers van de MFK onder het mom van een staatsgreep geheime documenten uit regeringszetel Fort Amsterdam zijn weggehaald.
Sulvaran vermoedt dat hierbij mogelijk ook de olie-documenten zitten.
Het Statenlid sprak de hoop uit dat bij deze ‘meegenomen’ documenten niet de handelsverdragen met Haïti zouden zitten.

“Er zijn twee akkoorden tussen ons land en Haïti overeengekomen.
Dat klopt, want de voormalige premier heeft er zelfs persconferenties over gehouden.
Deze verdragen zijn nooit in deze zaal behandeld.
Zodra een regering zichzelf bindt middels een overeenkomst met een ander land en dit akkoord heeft financiële gevolgen, dat moet het sowieso in deze zaal komen. Maar het is hier nooit geweest.
Ik heb hier al tien keer vragen over gesteld. Ik vraag nu opnieuw aan de premier om die twee (verdragen, red.) op te zoeken.”

Het onafhankelijk Statenlid wil weten wat er in deze stukken staat en of de voormalige premier ‘op eigen houtje’ akkoorden met andere landen is aangegaan die gevolgen hebben voor het land, maar waarover het parlement nooit is geïnformeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *