Sulvaran waarschuwt voor dictatoriale neigingen politici

WILEMSTAD — Het is geen juridische discussie maar een discussie over democratische principes. Een discussie over de vraag of je als persoon democratische of dictatoriale neigingen hebt. Dat onderscheidt ook de huidige politici van elkaar, aldus PAR-Statenlid Glenn Sulvaran, in zijn reactie op het afgelasten van de openbare Statenvergadering van gisteren.

Hij is verbolgen over het feit dat de vergadering is afgelast, maar had het zien aankomen.
De PAR heeft vorige week een openbare vergadering aangevraagd en Sulvaran verwacht dat Asjes tot volgende week donderdag wacht om de vergadering op te roepen.
Hij is verplicht om binnen twee weken de vergadering te beleggen. “It’s a question of honour”, aldus Sulvaran.
Hij zegt nooit gedacht te hebben dat mensen met dergelijke gedachten op het eiland woonden. “Mensen die bereid zijn om ten koste van alles de democratie opzij te zetten om zelf aan de macht te blijven.”

Deze mensen, aldus Sulvaran, zijn zelfs in staat om Fòrti met behulp van militairen af te zetten, zodat ze tien jaar lang aan de macht kunnen blijven.
Hij is ervan overtuigd dat alle leden van de huidige coalitie hetzelfde denken.
Sulvaran heeft in het verleden al een informatieve brief doen uitgaan naar de gouverneur, waarin hij heeft gewaarschuwd voor dictatoriale tendensen van vooral Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS).
In de brief vroeg hij de gouverneur erop toe te zien dat de democratische principes worden gewaarborgd.

Als je weet dat iemand een dief is, laat je je horloge niet op de tafel achter, want dan steelt hij dit. Hetzelfde geldt voor Asjes. Je weet dat hij niet democratisch bezig is, dan moet je hem ook niet de kans geven om in de Staten hier misbruik van te maken en dat is toch gebeurd.”

Volgens Sulvaran gebeurt hetzelfde in de Staten als met de ministerraad.
De ministers willen niet weg en een minderheid in de Staten gebruikt alle trucjes om ze ook in het zadel te houden.
Het PAR-Statenlid vraagt zich af wat de gouverneur of het Rijk gaat doen als de Staten de moties van wantrouwen tegen de ministers aannemen en de ministers weigeren op te stappen. Moeten we militairen sturen om ze uit het kantoor te halen?
Sulvaran benadrukt nogmaals dat de lokale wetten voor nette mensen zijn gemaakt en niet voor mensen met autocratische en dictatoriale neigingen.

“Staatsrecht is gebaseerd op gewoonterecht en gaat ervan uit dat basisprincipes van wat goed of fout is, gerespecteerd worden. Daarom staan in het staatsrecht alleen de basisregels geschreven. De rest is gebaseerd op gewoontes.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *