Summiere reactie van Ombudsman

Ombudsman Curaçao Alba Martijn

Ombudsman Curaçao Alba Martijn

Willemstad – De Ombudsman van Curaçao, Alba Martijn, heeft gisteren summier gereageerd op informatie over de situatie bij de Veiligheidsdienst van Curaçao (VDC), waarover onder meer het Antilliaans Dagblad, Nobo en Radio Direct en gisteren later ook Amigoe publiceerden. Het zou volgens verkregen informatie gaan om een (concept) verslag van de Ombudsman van het gesprek van de Ombudsman met de netwerkbeheerder die werkzaam is bij de Veiligheidsdienst maar sinds enige tijd de toegang is ontzegd.

Het persbericht van Ombudsman Martijn:

,,De Ombudsman heeft kunnen constateren dat er vertrouwelijke informatie van het Bureau Ombudsman Curaçao door derden zou zijn verstrekt aan de media. Van de informatie die thans circuleert in de media, is ten onrechte de indruk gewekt dat het zou gaan om een document dat reeds zou zijn verstrekt aan één of meerdere bestuursorganen van het Land Curaçao. De Ombudsman wil hierbij benadrukken dat zij geen enkel document aan enig bestuursorgaan van het Land heeft verstrekt.”

Documenten authentiek

De informatie die deze krant ontving, betrof een Papiamentstalig schrijven, elektronisch opgeslagen onder het documentnaam ‘relato’. En een andere file met als inhoud een Nederlandstalig verslag dat het gesprek van 23 januari 2012 zou weergeven van de Ombudsman en de VDC’er, die op 20 januari had verzocht om een afspraak met de Ombudsman, bewaard onder de elektronische naam ‘Verslag aan Gouverneur betreffende informant VDC (1)’.

Dat en andere elementen wekten en wekken de indruk dat het zou gaan om een concept-verslag, dat daarom ook zo werd aangeduid door deze krant. Beide documenten bevatten overigens op hoofdlijnen identieke informatie, maar dan in verschillende talen, terwijl onder aan het Papiamentstalige verslag nog vragen en antwoorden staan onder het Nederlandstalige kopje ‘Ontbrekende gegevens’.

Dit laatste in verband met de ‘Aanwezigheid van Colombiaanse veiligheidsmensen en hun rol in het geheel’, het ‘Incident met laptop’, ‘Gesprek met rechter De Boer’ en ‘Het vervolg nadat je de toegangsontzeggingsbrief hebt ontvangen’.

Wat deze krant gisteren nog niet berichtte, is dat de VDC-netwerkbeheerder – die sinds november 2005 in dienst is van de VDC – zich naar eigen zeggen zodanig bedreigd en geïntimideerd zou hebben gevoeld na zijn vermeende gedwongen gesprek met de Colombianen (20 september 2011) en zijn vermeende gedwongen medewerking aan het kopiëren van VDCgegevens door een particulier forensisch bedrijf (29 oktober 2011), dat hij in de week erna zijn advocaat Melrose Bloem benaderde.

Deze advocaat zou op haar beurt besloten hebben de Commissie van Toezicht van de VDC op de hoogte te stellen.

Bloem belde eerst met Hofpresident Lisbeth Hoefdraad, die voorzitter was (geweest) van deze commissie. Hoefdraad verwees de advocaat van de netwerkbeheerder door naar commissielid rechter De Boer (Hans de Boer, vicepresident van het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba, red.).

Rechter De Boer kwam een week later naar Curaçao en de ontmoeting met de netwerkbeheerder vond plaats in het Renaissance Hotel. Dit gesprek met De Boer vond plaats op 11 november 2011.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *