SVB betaalt 31 miljoen kerstbonus

logo-SVB-anWillemstad – De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is begonnen met het uitbetalen van de kerstbonussen voor de maand december aan de gepensioneerden binnen de Algemene Ouderdomsverzekering (AOV) en de toeslaggerechtigden zoals echtgenoten van de AOV’ers.

Het gaat om een extra bedrag van in totaal 31,1 miljoen gulden voor 47.527 gepensioneerden, waarvan 8.951 in het buitenland wonen.
In totaal wordt er een bedrag uitgekeerd van 64,9 miljoen gulden, onderverdeeld in 32,5 miljoen gulden aan pensioen, 1,3 miljoen gulden aan weduwen en wezen en dus 31,1 miljoen gulden aan bonus.
Woordvoerder van de SVB, Wimbert Hato, legt uit dat het geld er nu wel is, omdat vanaf 1 maart 2013 de premies en de loongrens verhoogd zijn.
Vooruitkijkend komt er wat ruimte in het fonds in de komende jaren, omdat er dan veel minder gepensioneerden zich zullen inschrijven.
Elk jaar komen er namelijk zo’n 2.000 gepensioneerden die 60 jaar geworden zijn bij. Met de overgangsregeling van twee jaar naar de verhoogde leeftijd van 65 jaar, zullen pensioengerechtigden, die nu 58 en 59 jaar zijn, zich in 2014 en 2015 nog aanmelden.
Iedereen die nu onder de 58 jaar is, zal echter tot zijn 65e moeten wachten en zal zich op z’n vroegst pas over acht jaar aanmelden.

,,Er zijn dus enkele jaren in het vooruitzicht waarin zich nagenoeg geen nieuwe AOV’ers zullen melden en waarin het fonds weer een buffer kan opbouwen”, aldus Hato.

In 2012 tekende de SVB nog een tekort op binnen de Algemene Ouderdomsverzekering/Algemene Weduwen- en Wezenwet (AOV/AWW) van afgerond 102 miljoen gulden, inclusief wettelijke dotatie.

,,De uitkeringen van het AOV-fonds vertonen jaarlijks een stijging. De jaarlijkse stijging van het aantal pensioengerechtigden, samen met de jaarlijkse indexering van de uitkeringen, leiden tot een hogere belasting van het AOV-fonds”, aldus de SVB in het jaarverslag vorig jaar.

De premiebaten AOV- en AWW-fondsen bedroegen in het jaar 2012 respectievelijk 289,8 miljoen en 22,3 miljoen gulden.
De totale uitkeringen bedroegen echter 414,2 miljoen, waarmee een tekort in dit fonds wordt opgetekend van afgerond 102 miljoen gulden.
In 2012 waren er 2.848 meer AOV’ers dan het jaar ervoor.
Het basispensioen en toeslagbedrag bedragen respectievelijk 834 en 572 gulden per maand.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *