Swijgman kijkt met plezier terug op zijn werk

Swijgman neemt de hoogste Amerikaanse medaille, de Legion of Merit, in ontvangst.

WILLEMSTAD — Dick Swijgman kijkt met plezier terug op zijn werk en leven op het eiland, de laatste vier jaar als Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied. “Ik ben een blij mens met een nieuwe uitdaging.” Swijgman gaat deze nieuwe uitdaging aan in Engeland, waar hij bij het hoofdkantoor van een organisatie die piraten bestrijdt voor de kust van Afrika werkzaam zal zijn.

Het is een kantoor van de Europese Unie, waar voor het eerst een Nederlander plaatsvervangend commandant wordt, legt Swijgman uit tijdens een interview in zijn kantoor op de Marinebasis. Naar verwachting zal hij daar zeven maanden werkzaam zijn en ook regelmatig naar Afrika moeten reizen.

Zijn gezin gaat terug naar Nederland.

“Zij zullen zondag met tranen in de ogen staan op het vliegveld”, voorspelt Swijgman.

Zijn kinderen zijn hier naar school gegaan en hebben hier zowel buitenlandse als lokale vrienden. Ook zijn vrouw heeft het hier uitstekend naar haar zin gehad.

Swijgman wist al een jaar eerder dat er een einde aan zou komen, maar het drong pas echt tot hem door vóór de overdrachtsceremonie, toen hij de simkaart uit zijn mobiele telefoon haalde en aan zijn opvolger gaf.

“Toen dacht ik ‘het zit erop, het is afgelopen’ en ik kijk met heel veel plezier terug op de tijd op Curaçao. Ik heb veel uitdagingen gehad, maar er enorm van genoten.”

Swijgman noemde desgevraagd een aantal hoogte- en dieptepunten. Als hoogtepunt noemde hij de hervorming in de basisopleidingen bij de Kustwacht van de drie landen, die werden samengevoegd met de opleidingen bij ketenpartners, zoals Douane en Politie. Ook het oprichten van het permanente marinedetachement op St. Maarten ziet hij als een hoogtepunt, alsmede de trainingen die nu regelmatig plaatsvinden op St. Eustatius en Saba.

Naast hoogtepunten waren er ook dieptepunten. Swijgman noemde het verlies van medewerkers van de Kustwacht, die vanwege laakbaar gedrag of betrokkenheid bij misdrijven ontslagen moesten worden.

“Ik heb ervoor gekozen om open en eerlijk te zijn tegenover de bevolking. Als er bij ons iets misgaat, treden wij direct naar buiten. Dat is ook een duidelijk signaal voor degenen die achterblijven. Wij laten hiermee zien dat wij dit soort dingen niet meer tolereren.”


Wense
n

Verder hoopt Swijgman dat het lopende proces om de vacatures bij de Kustwacht op te vullen, doorgaat. Hij is tevreden over het feit dat, ondanks de bezuinigingen in Nederland, veel vacatures bij de Kustwacht gedurende de laatste vier jaren werden ingevuld.

Tevens wenst de vertrekkende commandant dat ‘het een keer afgelopen zal zijn met al die reorganisatie’.

“Ik hoop dat zowel aan de Kustwacht- als aan de Defensie-kant personen de rust krijgen om aan een nieuwe situatie te wennen en beter worden dan ze nu al zijn. Zij krijgen dan ook meer plezier in het werk.”


Legion of Meri
t

Swijgman kreeg nog een bijzondere verrassing tijdens de overdrachtceremonie. Hij kreeg de hoogste Amerikaanse medaille uitgereikt die buitenlandse militairen kunnen ontvangen: de Legion of Merit. Hij kreeg deze onderscheiding vanwege zijn tomeloze inzet bij het optimaliseren van de internationale strijd tegen drugssmokkel in het Caribisch Gebied. Hij is daar emotioneel van geworden.

“Het was voor mij een complete verrassing, die ik namens al de collega’s van de Kustwacht en Defensie – die mensen redden en wapen- en drugssmokkel tegengaan – in ontvangst heb genomen.” Swijgman is heel trots op iedereen. Het gaat volgens hem hier om hardwerkende Kustwachtmedewerkers. “En dat is geen valse bescheidenheid hoor!”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *