TBeleid evenwichtigheid betalingsbalans in de maakitle (optional)

       
woensdag, 28 maart 2012 11:52

WILLEMSTAD — Minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin stelt binnenkort een financieel-economisch beleid in dat specifiek gericht zal zijn op het in evenwicht brengen van de betalingsbalans. Dit maakte de minister onlangs bekend. De aankondiging komt vlak na het voornemen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) om het verstrekken van consumptieve kredieten door commerciële banken aan banden te leggen.

Minister Jamaloodin heeft vorige week de directie van de CBCS om meer informatie over de maatregel voor bevriezing van kredieten verzocht, omdat hij deze maatregel drastisch en draconisch vond. “De situatie is niet zo alarmerend”, aldus Jamaloodin in het persbericht. “Maar de maatregel heeft veel beroering en bezorgdheid veroorzaakt in de Curaçaose samenleving.”

Bij de vergadering met de bank waren ook adviseurs van de ministeries van Financiën en Algemene Zaken, de Sociaal-Economische Raad (SER), Belasting Accountants Bureau (BAB) en andere experts aanwezig. CBCS-directeur Emsley Tromp gaf uitvoerig uitleg over de redenen van de Centrale Bank om met deze maatregelen te komen.

In principe zijn de maatregelen een verantwoordelijkheid van de CBCS, omdat het hun taak is om de waarde van de gulden te monitoren. Daarom vond de vergadering op een informatieve toon plaats. Het blijft niet alleen bij deze vergadering: de komende week zullen nog meer vergaderingen volgen tussen de minister en de bank.

De betalingsbalans toont een negatieve ontwikkeling in de zin dat er meer deviezen (buitenlandse betalingsmiddelen) worden gebruikt dan binnenkomen. Jamaloodin wil dit daarom ‘op een structurele manier aanpakken samen met de andere stakeholders in de samenleving, om vroegtijdig deze negatieve ontwikkeling om te kunnen buigen’.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *