TDSAxe- Space Camp abonnees begin december van start

WILLEMSTAD — De chief operational officer (coo) van XCOR, de producent van het ruimtevaartuig Lynx, Andrew Nelson, en de initiatiefnemers van Space Expedition Corporation (SXC) waren deze week op Curaçao bijeen voor een aandeelhoudersbijeenkomst. Nelson liet tijdens dit bezoek nog weten ‘hoopvol te zijn over de voortgang van de onderhandelingen met de Amerikaanse overheid voor een exportvergunning van het ruimtevaartuig naar Curaçao’.

Advertentie

De oud-bevelhebber van de luchtstrijdkrachten - luitenant generaal - en mede-oprichter van  SXC, Ben Droste (links), met Nelson in het Avila hotel, voor een model van het ruimtevaartuig  Lynx dat door XCOR ontwikkeld wordt. SXC heeft tevens een overeenkomst met Avila gesloten  dat alle ‘ruimte reizigers’ en de piloten in dit hotel zullen verblijven.

De oud-bevelhebber van de luchtstrijdkrachten – luitenant generaal – en mede-oprichter van SXC, Ben Droste (links), met Nelson in het Avila hotel, voor een model van het ruimtevaartuig Lynx dat door XCOR ontwikkeld wordt. SXC heeft tevens een overeenkomst met Avila gesloten dat alle ‘ruimte reizigers’ en de piloten in dit hotel zullen verblijven.

SXC en XCOR hebben de krachten gebundeld om gezamenlijk commerciële ruimtevluchten aan te bieden.

“We zijn op dit moment druk bezig met de ontwikkeling van de cockpit die nog voor kerst een druktest zal ondergaan.
Pas als de resultaten hiervan bekend zijn, kunnen wij met grotere zekerheid aangeven wanneer de testvluchten van start zullen gaan. Vooralsnog staan deze tentatief voor mei, juni 2014 ingepland.”

De Lynx blijft eigendom van XCOR en wordt aan SXC geleased.
Deels zullen er vluchten worden uitgevoerd vanuit Californië (de Mojave dessert) – de fabriek van XCOR – en deels vanuit Curaçao.
Nelson stelt dat er in totaal voor beide vertrekpunten ongeveer 350 tickets zijn verkocht.
XCOR heeft de onderhandelingen met de Amerikaanse overheid voor de benodigde exportvergunning op zich genomen.
Over de voortgang van deze onderhandelingen stelt Nelson het volgende:

“We kunnen niets beloven maar we hebben reden om hoopvol te zijn.
We zijn er in het verleden per definitie van uitgegaan dat aangezien het rakettechnologie betreft, de Lynx automatisch op de Amerikaans Munitie-lijst (de zogenoemde International Trade in Arms Regulation (ITAR) , red.) ingedeeld zou worden.”

Hij licht toe dat de Amerikaanse overheid anderhalf jaar geleden een start heeft gemaakt om de indelingen van deze lijst te herevalueren:

“Het kan ook zo zijn dat de Lynx bij de ‘Commerce Control List’ wordt ingedeeld. Zo worden nachtkijkers soms op de munitielijst geplaatst en soms op de voorgenoemde lijst.

“De herevaluatie is nog gaande en de overheid heeft gedurende dit proces meer inzage gekregen in de gehanteerde technologie van de commerciële ruimtevaartuigen. Verder menen wij dat het feit dat de conceptruimtewetgeving op Curaçao reeds klaar ligt, ook een belangrijk signaal afgeeft aan de Amerikaanse overheid dat men serieus is.”

Piloot Harry van Hulten

Piloot Harry van Hulten

Zowel Nelson als een van de SXCinitiatiefnemers en piloot, Harry Van Hulten, halen hierbij de aanwezigheid van het Amerikaans consulaat, de FOL- basis en Nederlandse militairen, op het eiland aan.

“In principe voorzien wij hier niet echt problemen in, aangezien het soortgelijk is aan de export van bijvoorbeeld een F-16 toestel.”

XCOR en SXC hopen dat de ruimtevluchten in de toekomst voor iedereen betaalbaar worden en als vervoersmethode kunnen dienen om bijvoorbeeld binnen 1,5 uur van Curaçao naar Europa te reizen.

“Zo vergezocht is het niet, als men bedenkt dat de eerste vlucht in 1919 plaatsvond en dat reeds acht jaar later met een Fokker F.VII de eerste intercontinentale vlucht naar Indonesië werd uitgevoerd.
Als men in 1919 al een dergelijke intercontinentale vlucht had aangekondigd, zou iedereen hebben gedacht dat het onmogelijk was”, aldus Van Hulten en Nelson.

Axe-Space Camp
Nelson licht toe hoe de groots gelanceerde marketingcampagne van het Nederlands- Britse Unilever, Axe, de producent van mannengeur, wereldwijde aandacht voor het ruimteproject heeft weten te genereren.
Zoals de Amigoe reeds eerder berichtte, verloot Axe onder de fans 22 tickets voor Space Expedition Curaçao (SXC), onder het motto ‘Vertrek als een man en kom terug als een held’. Binnen de campagne die in 75 verschillende landen werd gevoerd, zijn volgens Nelson al 108 personen geselecteerd voor een driedaags space-kamp, de Axe Apollo Space Academy (AASA).
De driedaagse training binnen dit kamp, dat bij het Kennedy Space Center Florida ingericht zal worden, zal onder aanvoering van een van de eerste astronauten die de maan bewandelden, Buzz Aldrin, plaatsvinden en vanaf 3 december starten.

Nelson hierover: “De uitgekozenen krijgen training en moeten verschillende opdrachten uitvoeren zoals gevechten met een flightsimulator straalvliegtuig, de centrifuge doorstaan en Zero- G-training (gewichtloosheid) middels zogenoemde ‘parabool vluchten’. Uiteindelijk zullen op 6 december de 22 kandidaten bekend worden gemaakt. Buzz Aldrin, die het heel vaak over het project en de ‘vluchten vanaf Curaçao’ heeft, zal als hoofdjurylid dienen”, aldus Nelson.

De jury wordt verder gevormd door Nelson, Van Hulten, Marlous Mens (ook van SXC) en mede-initiatiefnemer van SXC, Michiel Mol.

“Er zijn in totaal 1 miljoen mensen die zich hadden aangemeld. Deze mensen moesten gedurende het proces ook ondersteuning van vijftig verschillende personen ontvangen, reken maar uit hoeveel mensen er wereldwijd kennis hebben opgedaan over het project.”

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *