Team voor toekomst Isla gereed

Isla vs MSI 2011-4Willemstad – Het multidisciplinaire team dat gaat werken aan het toekomsttraject van de Isla-raffinaderij is ingesteld en heeft gisterochtend haar eerste overleg gehad in Fort Amsterdam.

De ondertekening van het contract tussen RdK en KPMG. FOTO RDK

De ondertekening van het contract tussen RdK en KPMG. FOTO RDK

Dat maakte premier Ivar Asjes (PS) gistermiddag bekend tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers.
Vijftien personen zullen in twee werkgroepen werken aan zowel het traject van modernisering, maar tegelijkertijd ook aan het traject van sluiting, voor het geval het niet haalbaar is dat de Isla na 2019 nog openblijft.
Het team wordt bijgestaan door KPMG Dutch Caribbean dat als beste uit de bus is gekomen om het traject te begeleiden.
De premier gaf aan dat de raffinaderij rond het Schottegat en de oilterminal voor olieopslag- en overslag te Bullenbaai niet meer samen, zoals momenteel het geval is, maar los van elkaar zullen worden gekoppeld. Er komt een ‘open bid’, verklaarde Asjes gistermiddag, om te kijken welke partijen als strategische partner(s) interesse hebben in modernisering van de Isla.

,,We zullen eerst PdVSA benaderen vanwege de huidige samenwerking, maar we moeten alle opties bekijken.”

Tijdens het bezoek aan Venezuela vorig weekeinde, waarbij Asjes samen met koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Wescot-Williams van Sint Maarten en premier Eman van Aruba een bezoek bracht aan president Nicolas Maduro in Caracas, is kort gesproken over de Isla. Het Memorandum of Understanding (MoU), dat al jaren klaarligt maar nog altijd niet door het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA is ondertekend, kwam ook dit keer niet op tafel.
Wel gaf Asjes gistermiddag aan dat het bezoek een goede eerste stap was en dat er verder gewerkt zal worden aan een follow up.
De bonden en de regering kwamen vorige maand overeen dat het vóór 30 november (morgen) duidelijk moet zijn of PdVSA en de Venezolaanse regering interesse hebben in de toekomstige exploitatie van de raffinaderij.
Die duidelijkheid lijkt er vooralsnog niet te komen.
Uiterlijk 31 december van dit jaar zou er helderheid moeten komen over het standpunt van de Venezolaanse autoriteiten en PdVSA, zoals het Ecorys-rapport eerder aangaf. Werner Wiels is de voorzitter van het multidisciplinaire team dat sinds gisteren officieel aan het werk is.
Tevens is hij leider van het team dat werkt aan modernisering. Vernon Daal geeft leiding aan het team dat toewerkt aan sluiting van de raffinaderij. In de commissie zitten verder onder meer Errol Cova, Jaime de Sola, Urvin Hanst, Randolph van Eps, Maria Liberia- Peters en Lindomar Scoop.

KMPG gecontracteerd
De Refinería di Kòrsou (RdK) heeft gisteravond laten weten KPMG op 26 november te hebben gecontracteerd inzake de advisering bij het traject ‘toekomst van de raffinaderij’.
KPMG is in oktober na een aanbestedingstraject aangewezen door de RdK om dit project als expert te begeleiden bij de diverse plannen die uitgewerkt moeten worden. KPMG zal diverse studies doen ter voorbereiding op een gedegen en solide ‘beste business care’-scenario voor de raffinaderij.
Tevens zal KPMG de beste strategie voorstellen voor de onderhandelingen en het onderhandelingsteam bijstaan tijdens het traject van onderhandeling.
Met de ondertekening van het contract tussen KPMG en de RdK kan volgens laatstgenoemde gezegd worden dat een concreet begin gemaakt is voor het proces tot vinden van een strategische partner voor de raffinaderij.

Bron: Antiliaans Dagblad

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *