Technische bijstand vanuit PAHO voor Curaçao

WILLEMSTAD — Minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS) heeft voor technische bijstand bij de Pan American Health Organization (PAHO) aangeklopt. Whiteman wil dat meer lokale mensen opgeleid worden om zorgrekeningen op te kunnen stellen. Volgens Whiteman heeft Curaçao wel de kennis in huis maar ontbreekt het ons aan de juiste capaciteit.

Advertentie

Een impressie van de PAHP-conferentie onlangs in Washington.

Een impressie van de PAHP-conferentie onlangs in Washington.

Vorig jaar is voor het eerst in de geschiedenis van Curaçao de zorgrekeningen gepubliceerd.
Ieder jaar in oktober publiceert het Volksgezondheid Instituut Curaçao (VIC) de zorgrekening van het jaar daarvoor.
Het doel van zorgrekeningen is om de maatschappelijke uitgaven aan zorg, de geldstromen in de zorgsector, te beschrijven. Daarnaast heeft de minister die onlangs de 52e PAHO Directing Council Meeting in Washington DC bijwoonde gevraagd om een onderzoek onder jongeren.
Uit cijfers blijkt dat jongeren vaak in aanraking met justitie komen.
Om eerder bepaald gedrag te kunnen ombuigen is het nodig dat bepaalde signaleren eerder worden opgemerkt.
In het verleden zijn er dergelijke programma’s in GOG gestart die goede resultaten opleverden.
Dit valt onder de sociale determinanten van gezondheid.

De sociale determinanten van gezondheid zijn de omstandigheden waarin mensen worden geboren, opgroeien, leven, werken en ouder worden, inclusief het gezondheidssysteem.
Deze omstandigheden worden gevormd door de verdeling van geld, macht en middelen op wereld-, nationaal en lokaal niveau, die zelf worden beïnvloed door politieke keuzes.
De sociale determinanten van gezondheid zijn voornamelijk verantwoordelijk voor ongelijkheden in gezondheid – de onfaire en te vermijden verschillen in de gezondheidsstatus binnenin en tussen landen.
De PAHO streeft ernaar het hoogst mogelijke niveau van gezondheid voor allen te bereiken. Gezondheid wordt door de PAHO gedefinieerd als een toestand van volledig fysiek, mentaal en sociaal welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte.
Diverse onderwerpen zijn tijdens de conferentie tussen gezondheidministers uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en topambtenaren van gezondheidsinstellingen de revue gepasseerd, waaronder niet-besmettelijke ziektes, een universele ziektekostenverzekering, gezondheidsdiensten en toegang tot de gezondheidszorg voor de LGBT (homo)- gemeenschap.
De delegaties stemden over resoluties aangaande beleid voor nationale vaccinatieprogramma’s gebaseerd op onderzoek, coöperaties voor gezondheidszorgontwikkeling en het verhogen van de toegang van gekwalificeerde werkers in de eerstelijnsgezondheidszorg.
De volgende Directing Council Meeting, de 53e, vindt plaats van 29 september tot en met 3 oktober 2014.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *