Tekort van 25.000 gulden nekt nachtopvang

fma-Fundashon pa Maneho di Adikshon

Tekort van 25.000 gulden nekt nachtopvang Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA)

WILLEMSTAD — De sluiting van de nachtopvang van inloopcentrum Dios Yudami van de Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA) voor chronische drugsverslaafden in Punda kan voorkomen worden door toekenning van een bedrag van 25.000 gulden.

Dat zijn de kosten voor de werkervaringsplaatsen van de mensen met onderstand die werken bij deze nachtopvang, bevestigt FMA-manager Meta Fahrenfort. “Het gaat om 30 gulden per dienst, twee diensten per nacht, twee personen per dienst voor zesenhalve maand.”

Maar het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid & Welzijn (Soaw) heeft het project stopgezet omdat er geen geld meer zou zijn. De medewerkers hebben sinds maart geen vergoeding meer gehad.

Fahrenfort noemt het ‘heel frustrerend’ dat met heel weinig geld een verschil van dag en nacht gemaakt kan worden. Inmiddels heeft Ombudsman Alba Martijn een onderzoek ingesteld. En Fahrenfort heeft met spoed een projectvoorstel ingediend om het benodigde bedrag via het Criminaliteitsfonds te krijgen.

Vanmorgen is besloten om de nachtopvang dit weekend nog open te houden. Dit gebeurt op kosten van de FMA en met inzet van eigen personeel. Medewerkers van de FMA hebben er bij de leiding sterk op aangedrongen om de opvang open te houden en aangegeven desnoods vrijwillig ‘s nachts te komen helpen om te zorgen dat de opvang nu niet dicht hoeft.

“Dat aanbod kan de leiding van de organisatie uiteraard niet aannemen, hoewel de motivatie van het personeel voor het werk met de cliënten hier duidelijk uit spreekt”, zegt Fahrenfort.

De uitkomst van het gesprek van vanmorgen is wel dat er maandag meer duidelijkheid zal zijn over nieuwe ontwikkelingen, waardoor de opvang wellicht niet gesloten hoeft te worden.

De nachtopvang telt 28 bedden en wordt gerund door werklozen met onderstand, die hiervoor een aanvullende vergoeding krijgen van Soaw. Maar die vergoeding wordt dus niet meer uitbetaald. Het stoppen van de nachtopvang is heel frustrerend voor mensen die al langer in een bed slapen en daardoor een heel eind vooruit zijn gegaan.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *