TeleCuraçao en TCFM moeten weg bij UTS

TeleCuraçao

TeleCuraçao


WILLEMSTAD — Voor het eind van het jaar moeten televisiemaatschappij TeleCuraçao (TC) en radiostation TeleCuraçao FM (TCFM) direct onder de overheid vallen.

Nu zijn de mediabedrijven dochterondernemingen van telecombedrijf UTS.

Op 28 maart werd een AVA-besluit (Algemene Vergadering van Aandeelhouders) hiertoe genomen.
De vergadering vond plaats op St. Maarten en de twee aandeelhoudersvertegenwoordigers van UTS, minister Earl Balborda (PNP) en minister Dennis Richardson (DP, St. Maarten) waren aanwezig.

Balborda bevestigt desgevraagd tegenover de Amigoe dat een dergelijk besluit is genomen.

TeleCuraçao en TeleCuraçao FM zijn aparte nv’s die dochterondernemingen zijn van UTS. Hoe het precies gaat worden, dus of het één nv wordt met een radio- en televisiestation of twee aparte bedrijven, moet nog worden uitgewerkt”, aldus de minister.

Het nieuwe bedrijf of de nieuwe bedrijven zullen een eigen directie en Raad van Commissarissen hebben. Voor het personeel van de televisiemaatschappij en het radiostation hebben deze veranderingen geen gevolgen, zegt de minister.

Ze gaan in principe een op een over”, aldus de minister.

Ook UTS RvC-lid Kenneth Gijsbertha bevestigt het besluit van de aandeelhouders. Voor hem kwam dit besluit trouwens niet als een verrassing.

De RvC heeft samen met de directie al enige tijd terug het besluit genomen om TeleCuraçao en TeleCuraçao FM op een afstand te zetten.”

De reden hiervoor, zegt Gijsbertha, had onder meer te maken om mogelijke betrokkenheid van UTS bij politieke invloeden die bij de mediabedrijven zouden spelen, te vermijden.

Balborda zegt dat deze mogelijke politieke invloeden in ieder geval niet de primaire drijfveren waren voor het besluit om TC en TCFM weer direct onder de regering te laten vallen. Desondanks galmt onder meer het uitlekken van vragen die gesteld zouden worden tijdens het politiek debat voor de verkiezingen van 2012, nog steeds regelmatig door de politieke wandelgangen. Hierdoor is er een wantrouwen ontstaan binnen de politiek over de journalistieke onafhankelijkheid van het mediabedrijf en heerst de gedachte dat TC onder bepaalde politieke invloeden staat.

Gezien de huidige situatie van UTS is besloten dat het beter voor het bedrijf is dat het zich op de ‘core business’ gaat concentreren”, zegt Balborda.

Deze ‘core business’ zijn telefonie en internet.
UTS maakt niet de beste tijden door.
Financieel heeft het bedrijf het zwaar.
Onlangs was er een vrijwillige ontslagronde om het aantal werknemers terug te dringen. Ongeveer 100 mensen hebben gebruikgemaakt van de geboden ontslagregeling.
Na de vrijwillige ontslagronde zou een gedwongen ontslagronde volgen om de beoogde totale inkrimping van meer dan 200 man te realiseren.

Maar dit proces is tijdelijk stopgezet in verband met een audit die momenteel plaatsvindt bij UTS.
Uit deze audit moet ook blijken in hoeverre TC en TCFM inderdaad volledig op eigen benen kunnen staan of dat er een of andere vorm van kruissubsidie tussen UTS en de mediabedrijven heeft plaatsgevonden.

Met het weer direct onder de overheid brengen van de twee mediabedrijven wordt de situatie teruggedraaid.

Balborda: “TeleCuraçao viel in het verleden al direct onder de overheid. Om financiële reden heeft UTS TeleCuraçao toentertijd overgenomen maar nu verkeert het telecombedrijf zelf in zwaar financieel weer.”

Bron: Amigoe

2 Reacties op “TeleCuraçao en TCFM moeten weg bij UTS

  1. Foute boel, Slechte als de overheid meer greep krijgt op de media.
    Er moet een statuut komen voor de journalistieke integriteit van de verslaggeving in alle media.
    Het Papiamentstalige deel van de bevolking krijgt toch al veel eenzijdig nieuws voorgeschoteld via de schrijvende pers, die soms als partijkranten kunnen worden gezien.

  2. caribbeancynic

    Altijd fijn, een spreekbuis voor de regering. Dat wordt vast hele objectieve berichtgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *