Telegraaf | Aangespoeld brokstuk Réunion is van MH370

Stap dichter bij oplossing mysterie verdwenen vliegtuig

Stap dichter bij oplossing mysterie verdwenen vliegtuig | Foto AFP

Stap dichter bij oplossing mysterie verdwenen vliegtuig | Foto AFP

PARIJS – Het stuk vliegtuigvleugel dat onlangs aanspoelde op het eiland Réunion is afkomstig van vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak woensdag gemeld.

Razak bevestigde tijdens een persconferentie ,,met zwaar gemoed” dat het wrakstuk afkomstig is van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Volgens Razak hebben onderzoekers „voldoende” kunnen aantonen dat het brokstuk een onderdeel van het verdwenen vliegtuig is.

Het gevonden vliegtuigdeel is het eerste echte aanknopingspunt in de zoektocht naar het toestel dat op 8 maart 2014 van de radar verdween en sindsdien spoorloos is. Maar op de vraag ‘waarom’ geeft het geen antwoord. ,,Al hebben ze wat gevonden, het eindigt hier niet”, zei nabestaande Jacquita Gonzales. Haar man was steward op vlucht MH370. ,,Ze moeten nog steeds het hele vliegtuig vinden, en onze geliefden. We willen ze terug”, aldus de vrouw.
Doorbraak

Malaysia Airlines heeft hoopvol gereageerd. „Dit is een grote doorbraak in het vraagstuk over de verdwijning van het vliegtuig. We verwachten en hopen dat er meer delen worden gevonden, wat kan leiden tot de oplossing van dit mysterie”, aldus Malaysia Airlines.

Er waren 239 mensen aan boord, onder wie een Nederlandse vrouw, van het toestel dat onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking.

Het Franse eiland Réunion ligt circa 4000 kilometer ten westen van de zone waar onderzoekers vermoeden dat het toestel in zee is gestort. De vondst van het wrakstuk bevestigt de theorie dat het vliegtuig in een gebied ten zuidwesten van Australië in de oceaan terecht is gekomen, maar het is nog niet duidelijk waar het toestel precies crashte en waarom het zo ver afweek van de normale route.
Koffer

Het aangespoelde stuk vliegtuig werd afgelopen weekeinde naar Toulouse in Frankrijk overgebracht voor nader onderzoek. Een aangespoelde koffer, die in de buurt van het wrakstuk werd gevonden, wordt daar eveneens onderzocht.

Het stuk metaal, dat afkomstig is van de vleugel van de Maleisische Boeing, wordt nog uitgebreid onderzocht op sporen die een antwoord kunnen geven op de vraag wat er met vlucht MH370 is gebeurd. Dat kan nog maanden duren, lieten de onderzoekers weten.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *