Telegraaf | Appartementen Bijlmer geraakt door rondvliegende kogels

De politie doet onderzoek nadat een 33-jarige Inchomar Balentien zaterdagnacht is doodgeschoten. Hij zou op een moordlijst hebben gestaan | Moordatlas.nl

Amsterdam – De Amsterdamse crimineel die afgelopen nacht werd doodgeschoten bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost zou, volgens een buurtbewoner, al langere tijd op een moordlijst hebben gestaan staan. „Dat was in de hele buurt bekend.”
De politie doet onderzoek nadat een 33-jarige man zaterdagnacht is doodgeschoten.

Buurtbewoners in de Bijlmer houden hun hart vast, nadat zaterdagnacht de 33-jarige Inchomar Balentien bij metrostation Kraaiennest werd doodgeschoten. Ze vrezen dat de wijk weer langzaam afglijdt.

Op de plek waar het slachtoffer werd gereanimeerd, ligt zondagochtend zaagsel, om de bloedplekken te maskeren. De politie heeft een mobiele container neergezet. Om een extra oogje in het zeil te houden.

“We kijken niet meer op als we sirenes horen”

Buurtbewoner Jan hoorde gisteravond de schoten en zag het slachtoffer op straat liggen. Het is al de vijfde schietpartij sinds hij hier woont. Nu ongeveer zes jaar. Jan is helemaal klaar met het geweld. „Ik ben bang dat het hier weer een getto wordt. Je ziet het gewoon weer achteruit gaan. Dat is toch vreselijk? Ik denk eraan om te vertrekken. Maar dat lukt niet. Want het lijkt wel alsof de hele wereld voorrang krijgt, tegenwoordig.”

Ook een ondernemer die liever niet bij naam genoemd wil worden, vreest dat de buurt langzaam afglijdt. Hij wijst meerdere plekken aan waar de afgelopen tijd werd geschoten.

De schietpartij vond plaats tegenover de bekende moskee Taibah. Bewoners en moskeebezoekers reageren gelaten. „Ergens gaat het wennen. We kijken niet meer op als we sirenes horen”, vertelt een moskeebezoeker. „Het valt niet meer op. Ik ben net terug van een weekje Drenthe. Daar hoorde je gewoon geen sirenes.”

Zwarte auto

Een jongen, die het 33-jarige slachtoffer zegt te kennen, hangt op straat. Het slachtoffer zou met een groep van vijftien jongens onder de metrobaan bij Kraaiennest hebben gestaan, toen plotseling een zwarte auto ’het pleintje’ kwam oprijden en de groep onder vuur zou hebben genomen. Daarop zou het slachtoffer zijn gevlucht en op een parkeerplaats enkele meters verderop zijn neergeschoten, stelt de jongeman. Inchomar Balentien zou al langere tijd op een moordlijst hebben gestaan staan, weet hij. „Dat was in de hele buurt bekend.”

Buurtbewoner Dorine zag gisteren de commotie op de parkeerplaats. Ze woont sinds februari in de Bijlmer en zou ook het liefst zo snel mogelijk haar biezen pakken. „Een tijdje terug hoorde ik enorm gegil. Toen bleken er vrouwen te zijn neergestoken voor onze flat. En nu dit weer”, verzucht ze. Ook wordt ze geregeld lastig gevallen door mannen die haar aanspreken. De vrouw zegt daarom op haar kleding te letten. „Het is niet voor niets dat ik nu in mijn ’pyjama’ loop, zeg maar.”

Kogelgaten in woning

Tenminste twee appartementen zijn tijdens de schietpartij getroffen door rondvliegende kogels.

„Ik hoorde piew, en zag het gordijn wapperen door de luchtdruk”, vertelt een geschrokken bewoner. Hij woont in een van de appartementen in de buurt van de plek waar een 33-jarige Amsterdamse crimineel werd doodgeschoten.

De bewoner – die absoluut niet met zijn naam in de krant wil – toont het kogelgat in zijn balkondeur. Het projectiel knalde tegen de muur, ketste af, doorboorde het glas boven de tussendeur en eindigde tegen de muur bij de voordeur, vertelt hij. In het glas zit een gapend gat, met kenmerkende barsten. De bewoner kan het nog nauwelijks bevatten, maar wil verder weinig kwijt over het bizarre voorval.

“Kogel vloog twee meter boven mijn hoofd”

Ook een ander appartement in de buurt is getroffen. In het balkonraam van de buurtbewoner zit een groot kogelgat, met witte barsten eromheen. De bewoner zat rustig op de bank toen hij plotseling een salvo schoten hoorde. En vrijwel direct het geluid ’alsof er glas uiteen spatte’, vertelt hij. De man dook direct naar de grond en belde 112. Hij oogt zondagochtend redelijk ontspannen en ’wil geen sensatie-verhalen’. Maar beseft dat ook anders had kunnen aflopen. „De kogel vloog twee meter boven mijn hoofd.”

Twee andere bewoners die gisteravond op hun balkon zaten, meenden gisteravond schoten te hebben gehoord. „Ik zei direct tegen mijn huisgenoot: ’duiken’. We lieten ons toen op de grond vallen.” Hij kijkt vol verbijstering naar het kogelgat. „Had ik toch gelijk”, concludeert hij verbouwereerd.

Eerder neergeschoten

In februari werd Balentien vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op de Surinaamse crimineel Johannes Kastiel in 2008 in een lift in de flat Gooioord in Zuidoost. Justitie kon niet bewijzen dat hij het was die Kastiel had willen beroven van 35.000 euro. Het OM had tien jaar cel tegen hem geëist.

In 2013 werd er ook al op Balentien geschoten, hij overleefde de aanslag op zijn leven destijds. Balentien werd door een automatisch wapen onder vuur genomen op de Antwerpenbaan in Nieuw-Sloten.

Gwenette Martha

Balentien zou voor die tijd deel hebben uitgemaakt van een groep criminelen waartoe ook de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha behoorde.

Bron: Telegraaf

Een Reactie op “Telegraaf | Appartementen Bijlmer geraakt door rondvliegende kogels

  1. 23 jr en dan al op de dodenlijst. Wat een verloren leven vanaf geboorte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *