Telegraaf | Banken onderuit door betrokkenheid witwasoperatie

Ook Rabobank en ING zouden betrokken zijn bij betalingen die kenmerken hebben van witwassen | ANP

ABN Amro en ING verloren vanochtend op de Amsterdamse beurs een paar procent. De banken zouden betrokken zijn in een grote witwasoperatie waarbij miljarden aan Russisch geld via Litouwen in West-Europa is beland.

Een Nederlandse bankrekening van ABN Amro werd gebruikt voor betalingen van ruim 190 miljoen euro in opdracht van de Russische Troika Bank.

Geld afkomstig uit grote fraudezaken werd door Troika vermengd met privévermogens van vooraanstaande Russische politici en oligarchen en via twee Litouwse banken Europa in gebracht.

Dat blijkt uit onderzoek van Trouw, Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en weekblad De Groene Amsterdammer, in samenwerking met onderzoekscollectief OCCRP en 18 andere aangesloten media wereldwijd.

Ook Rabobank en ING zouden betrokken zijn bij betalingen die kenmerken hebben van witwassen.

De witwasoperatie, die Troika Laundromat is gedoopt, is terug te vinden in ruim 1,3 miljoen gelekte banktransacties, e-mails en contracten afkomstig van de Litouwse banken Snoras AB en Ukio Bankas. Die banken werden in respectievelijk 2011 en 2013 door de Litouwse autoriteiten gesloten omdat zij veel te weinig deden om witwassen te voorkomen.

Troika Bank koppelde de Litouwse banken aan een web van tientallen anonieme bedrijven in belastingparadijzen, zo blijkt uit de gelekte data. Tussen die bedrijven schoten de miljarden heen en weer tot de herkomst niet langer te achterhalen was.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *