Telegraaf | Belastinggegevens automatisch uitgewisseld

Jeroen Dijsselbloem | Foto Martijn Beekman

Jeroen Dijsselbloem | Foto Martijn Beekman

BERLIJN – Nederland gaat met 50 andere landen automatisch belastinggegevens uitwisselen om zo belastingontduiking tegen te gaan. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën tekende daarvoor woensdag in Berlijn een verklaring, samen met vertegenwoordigers van de 50 andere landen.

Nederland zal vanaf het najaar van 2017 informatie krijgen over mogelijke Nederlandse belastingplichtigen in het buitenland en de fiscus in ons land zal informatie geven over mogelijke buitenlandse belastingplichtigen. Nederlandse banken gaan daarvoor aan de Belastingdienst rapporteren, die de informatie doorgeeft aan landen die dezelfde standaard gebruiken als Nederland.

De laatste jaren is belastingontduiking al steeds lastiger geworden doordat landen hun bankgeheim ontmantelden, de controle scherper werd en er meer gegevens worden uitgewisseld. Vooral in landen als Zwitserland, Luxemburg en Liechtenstein waanden ontduikers met een flink vermogen zich veilig, maar zij komen dus steeds meer in het oog van de fiscus. Een boetevrije inkeerregeling trok afgelopen jaar meer dan 12.000 zwartspaarders die hun verzwegen vermogen meldden bij de Belastingdienst.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *