Telegraaf | Botenparade zet Amsterdam op stelten

Boot 68 (Koninkrijksboot) verbeeldde het thema van de Gay Pride het best

_Canal-parade 2015-1

Botenparade zet Amsterdam op stelten

AMSTERDAM – Veel roze, regenboogvlaggen, bloot, leer, glitter, dansjes, geflirt en loeiharde muziek. De Amsterdamse grachten waren zaterdagmiddag weer het toneel van de jaarlijkse botenparade, het hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride.

Tachtig boten met daarop uitbundig feestende lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT), maar ook heel wat hetero’s, trokken voorbij aan de vele bezoekers langs de kades.

De stoet begon even voor 14.00 uur vanaf het Westerdok en voer in een 6 kilometer lange route door de stad naar het Oosterdok, waar de parade aan het eind van de middag eindigt. Het thema van dit jaar was ‘Share’ onder het motto ‘Deel de liefde, houd van de verschillen’. En die liefde werd zaterdag weer volop gedeeld op de zonovergoten Canal Parade, die voor de twintigste keer plaatshad.

Zo werd er op de boot van COC Nederland hevig gezoend tussen twee mannen en twee vrouwen, bovenop een hoge stellage omhuld door de regenboogvlag. De opvarenden hielden foto’s vast van zoenende homo’s en lesbiennes. De achterliggende boodschap was iets serieuzer: ‘Tijd voor echte acceptatie’ stond er in grote letters op de zijkant van de boot.

Piemelboot

Ook het Aids Fonds had met de ‘piemelboot’ met daarop metershoge opblaasbare penissen een belangrijk verhaal; namelijk dat iedereen ter wereld toegang moet krijgen tot goede hiv-medicatie. ‘Geen medicijnen is pas lullig’, stond op een van de bordjes die de opvarenden in de lucht hielden.

De Amsterdam Canal Parade 2011

De Amsterdam Canal Parade 2011

Voor het eerst voer er dit jaar ook een boot mee met vluchtelingen, van wie sommigen gemaskerd omdat ze hun gezicht niet durfden te laten zien. Volgens de initiatiefnemers hebben LHBT-vluchtelingen niet alleen in hun land van herkomst maar ook hier te maken met eenzaamheid en angsten. Ook nieuw waren de zwerfjongerenboot en de koninkrijksboot. KPN had op een vaartuig grote ledschermen en een 360-gradencamera waarop wereldwijd iedereen kon inloggen om te ervaren hoe het is mee te varen.

Ook waren er weer veel bekende Nederlanders op het water. Zo voeren minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), Henny Huisman, boerin Bertie en haar ex Esther van Boer Zoekt Vrouw, Willeke Alberti en Alex Klaasen mee.

Koninkrijksboot

Boot 68, de koninkrijksboot, wist heeft het thema van de Gay Pride het best te verbeelden. Dat heeft de jury van het homo-evenement zaterdag bekendgemaakt. De boten moesten werk maken van het thema ‘Share’ (Delen). Van de tachtig deelnemende boten aan de Canal Parade sprong deze boot eruit, niet zozeer om hoe de opvarenden eruit zagen maar vooral om de boodschap die de boot uitdroeg, aldus een woordvoerder.

Koninkrijksboot 2015 Dushi and Proud Frank Holtslag en Koninkrijksminister Plasterk

Koninkrijksboot 2015 Dushi and Proud Frank Holtslag en Koninkrijksminister Plasterk

De koninkrijksboot was een initiatief van belangenorganisaties uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. De initiatiefnemers wilden erop wijzen dat de wetten en regelingen voor de LHBT-gemeenschap niet overal gelijk zijn in het koninkrijk. „Je kunt wel het belerende vingertje opsteken dat er gelijkheid binnen Europa moet zijn, maar laten we beginnen met gelijkheid binnen het Koninkrijk der Nederlanden”, zegt de woordvoerder.

In de drie aparte landen binnen het koninkrijk, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, mogen mensen van hetzelfde geslacht geen geregistreerd partnerschap met elkaar aangaan.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *