Telegraaf | Brievenbusfirma’s zijn miljardenbusiness in Nederland

Jorn Jonker

Curaçao International Trust Company (Citco) in Amsterdam is een van de grootste trustmaatschappijen in de wereld met verreweg de meeste brievenbusmaatschappijen.

Den Haag – Door zogenoemde brievenbusfirma’s in Nederland stromen miljarden per jaar. In 2016 is er voor 199 miljard euro aan dividend, rente en royalty’s vanuit Nederland naar het buitenland gestroomd.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën. Daarmee wordt nu in kaart gebracht hoe groot de geldstroom nou precies is vanuit bedrijven die hier vooral om belastingtechnische redenen gevestigd zijn en dus niet veel meer dan een brievenbus hier hebben.

Van die 199 miljard gaat er 177 miljard naar landen waar er alsnog een ’normaal belastingtarief’ over de inkomsten betaald moet worden. De overige 22 miljard gaat naar landen met een laag belastingtarief. Die laatste geldstroom wil het kabinet aanpakken door er hier alsnog bronbelasting op rente en royalty’s op te heffen. Staatssecretaris Snel: „Bedrijven die echt iets toevoegen aan onze economie zijn welkom in Nederland. Maar ons land moet niet alleen maar gebruikt worden voor doorstroom naar belastingparadijzen.”

In totaal hebben 15.000 brievenbusmaatschappijen in Nederland voor 4500 miljard euro in bezit.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *