Telegraaf | Broers centraal in miljoenenfraude

Mick van Wely

Witwasconstructie vvia ’loanback-constructie’ Curacao

AMSTERDAM – De twee broers die in 2015 uit de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) zijn gegooid omdat ze verdacht werden van fraude, stonden centraal in een witwasonderzoek. Via Curaçao werd volgens justitie zeker twee miljoen euro witgewassen. En dat was misdaadgeld.

Een ’loanback-constructie’ wordt het genoemd, waarbij Omar en Abdenouar El M. en twee broers betrokken zouden zijn geweest.

De vier broers uit Almere, Utrecht, Hoofddorp en Alkmaar kochten woningen die werden betaald met geld dat vanaf buitenlandse rekeningen werd overgeschreven.

Vervolgens werd de broers op papier een hypotheek aangeboden door een investeringsmaatschappij uit Curaçao. Die was volgens de opsporingsdienst FIOD van de oudste broer, een 48-jarige man uit Almere. Deze man en zijn vrouw bezaten zeker twee miljoen euro aan banktegoeden en onroerend goed in het buitenland.

Volgens het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie was de 48-jarige man uit Almere in 2003 ook al in beeld voor beleggingsfraude. Hij werd in 2003 veroordeeld tot drie jaar en zes maanden cel. Woordvoerder Valentie Hoen van het Functioneel Parket noemt de zaak rond de woningfraude ’een zeer groot onderzoek’.

Interessant is dat Abdenouar El M. of ’Anouar’, zoals hij bij de DBB wordt genoemd, voorkomt in de ’Panama Papers’. Miljoenen vertrouwelijke documenten van de juridische en zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca in Panama lekten in 2015 uit, waardoor constructies van witwassen en belastingfraude bloot kwamen te liggen. De naam van El M. uit Alkmaar wordt hierin gelieerd aan een Zwitsers bedrijf.

Opvallend is dat nog meer familieleden van de broers zijn opgepakt. In Breukelen bestieren leden van de familie El M. een slachthuis. Daar werden in 2016 invallen gedaan wegens grootschalige fraude met vlees. Een van de broers in het Curaçao-onderzoek is ook in deze zaak verdachte. De screening bij de DBB lijkt dus totaal gefaald te hebben. De drie DBB-leden hadden hier nooit een baan mogen krijgen.

Bron: Telegraaf

7 Reacties op “Telegraaf | Broers centraal in miljoenenfraude

 1. schot in open doel.. mijn p hapert…

 2. schot in oen doel… 1-0

 3. Abraham Mossel

  @ Pukkie zegt, hier weten wij teminste wie de boeven zijn, in NL maken zij er politie agenten van. Inderdaad Pukkie op Curacim weten we wie de boeven zijn, en laten ze gewoon vrij rond lopen en vrij, de staats kas van het volk leeg roven, zonder er maar ook wat van te zeggen, ik weet niet of dat in nl ook zo openlijk gebeurd, er word in nl zeker ook gestolen, gemoord, etctra, maar ik zie er weinig politici die ( in staat zijn) de staats kas met ze alle leeg roven, zoals de laatste jaren door de MFK? en KFO de kas leeg roven van het volk, de Daltons ” peppie & kokkie doen het via advocaat rekeningen, zij steken miljoenen in hun zakken waarvan 50% voor Gerrit de Raaf $$$ aan steekpeningen. nou jij weer Puk, pretig weekende.

 4. Hoe heet die man van de VDC ook alweer, door Schotte zelf aangesteld en nog steeds in functie?

 5. hier wonen 150.000 mensen en NL 1.7 miljoen (Uit mijn hoofd Lastiwz zal straks het juiste aantal vermelden).
  dat is een factor 110 x het aantal mensen op Curaçao.
  ja, er zijn criminele Nederlanders ook bij de politiek en ook bij de politie.
  maar toch….met de factor 110, zou er hier nooit zoiets kunnen gebeuren.
  Statistisch gezien..

 6. Slachthuizen zijn zeer bekende witwas aan-gelegenheden.

 7. En maar klagen over de screening in Curacao. Hier weten ze tenminste wie de boeven zijn, in NL maken ze er politieagenten van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *