Telegraaf | Constructief overleg Nederland en Sint Maarten

Minister van Justitie Dennis Richardson van Sint-Maarten: wij hebben elkaar nodig

Constructief overleg Nederland en Sint Maarten

DEN HAAG – Nederland en Sint Maarten willen samen de criminaliteit aanpakken, maar alle problemen zijn nog niet uit de lucht. Dat komt naar voren uit een gezamenlijke verklaring.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Ard van der Steur spraken woensdagavond met minister van Justitie Dennis Richardson van Sint Maarten over de aanpak van criminaliteit en corruptie op het eiland. Het was een ,,constructief gesprek’, aldus een woordvoerder van Plasterk.

Nederland wil 55 extra agenten naar Sint Maarten sturen om de corruptie aan te pakken. Maar de regering van Sint Maarten verklaarde onlangs hier niet aan mee te willen werken. Ze is boos op de Nederlandse politiebaas Gerard Bouman omdat die heeft gezegd dat hij niet wil samenwerken met de lokale politie op het eiland.

De afspraken die in mei zijn gemaakt tussen Nederland en Sint Maarten over versterking van de politie en de oprichting van een onafhankelijke integriteitskamer die op eigen houtje adviezen en aanbevelingen kan geven op het gebied van de integriteit, blijven van kracht, aldus de verklaring. Maar de details van de inzet moeten nog worden ingevuld. Er moeten nog ,,nadere afspraken worden gemaakt over de aanpak van grensoverschrijdende en ondermijnende criminaliteit, witwassen, drugshandel, overvallen, mensenhandel en smokkel.”

Versterking van de politie op Sint Maarten en ,,een voortvarende aanpak van grensoverschrijdende en ondermijnende criminaliteit en corruptie is in het belang van de bevolking van Sint Maarten en van het Koninkrijk”, staat in de verklaring. Op Sint Maarten wonen ongeveer 50.000 mensen.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *