Telegraaf | Corruptieparadijs rond Arubaanse werkvergunningen

Door Edwin Timmer

OM: minister liet zich omkopen met bier

AMSTERDAM – Voor de Arubaanse bewindsman Paul Croes lijkt zijn ambtstermijn één groot feest te zijn geweest. De Caribische minister uit het vorige kabinet van premier Mike Eman zou zich hebben laten omkopen met Old Parr whisky, talloze kratten Amstel Bright en duizenden dollars en Arubaanse guldens.

In ruil voor die giften en smeergeld zou de minister van Sociale Zaken, Jeugd en Arbeid gezorgd hebben dat ondernemers snel een werkvergunning kregen voor hun buitenlandse werknemers. Dat stelt het Arubaanse Openbaar Ministerie in de rechtszaak tegen Croes die momenteel dient in Oranjestad.

„Laat hem het achter in de kofferbak zetten”, zegt de bewindsman nadat hij zich in zijn dienstauto naar een lokale supermarkt heeft laten rijden. Daar gooit winkelpersoneel zijn auto vol met alles waar hij zin in heeft. Zonder te betalen. Van tonijn tot Polar bier. Zo blijkt uit door het OM afgeluisterde gesprekken.

Croes zegt volgens die afgeluisterde gesprekken zelfs lachend tegen zijn chauffeur: „Denk je dat ik deze man nu vijfhonderd dollar kan afpakken?” De Chinese winkelier ging keer op keer door de knieën. Naar eigen zeggen gaf hij tenminste 65 kratten bier plus flessen whisky, wodka en champagne mee. Want, zo biechtte de ondernemer tegenover Justitie op, dit was de manier om te betalen voor snelle afgifte van werkvergunningen.

Uit het requisitoir van de Officier van Justitie doemt een schokkend beeld op over de louche praktijken van een minister uit het AVP-kabinet van premier Eman. De in Nederland geschoolde Croes was dertiger toen hij in 2013 minister werd. Hij gold als jonge en veelbelovende AVP-politicus. In maart 2017 volgden de eerste huiszoekingen. Volgens het OM heeft Croes zeker 260.000 euro (538.330,95 Arubaanse gulden) meer verbrast dan hij officieel als minister verdiende.

Horloges

Samen met vier van zijn medewerkers wordt Croes verdacht van het voeren van een criminele organisatie. Ze sloegen niet alleen Schotse whisky stuk, ze regelden ook fikse kortingen op airconditioningsystemen voor zichzelf en lieten zich vorstelijk betalen door ’intermediairs’ in arbeidszaken. Verder stortten ondernemers duizenden guldens op de rekening van Croes’ persoonlijke stichting Leadership and Excellence. Van dat geld zou de verdachte Rolex- en Cartier-horloges hebben gekocht.

De verdachte ex-minister ontkent schuld. Tegenover de rechter zei hij nooit geld of giften te hebben ontvangen in ruil voor werkvergunningen. Ook zouden de geldstortingen bij zijn stichting los staan van zijn werk. In verhoren door het OM heeft de AVP-politicus eveneens alle corruptie-aantijgingen ontkend.

„Iedereen op het eiland is verrast door alle details”, zegt Edmond Croes, hoofdredacteur van de lokale krant Solo di Pueblo. Toch waren er al langer verdenkingen. De Telegraaf onthulde in oktober 2015 getuigenissen tegen Croes in de reportage ’De Bende rond Mike Eman’. Het toenmalige Arubaanse kabinet wuifde echter alles weg.

De belangen van lokale Arubaanse arbeidskrachten „zijn verkwanseld”, aldus het OM, „door ondernemers of vreemdelingen verklaringen-van-geen-bezwaar te bezorgen in ruil voor geld, goederen of andere gunsten.” Om zijn louche handel voort te zetten, draaide de ex-minister keer op keer negatieve beoordelingen terug voor aanvragen van werkvergunningen die waren opgesteld door eigen ambtenaren.

Schrijnend

Eén van die werknemers stelde tegenover Justitie: „Ik ben hier heel erg verdrietig over. Er is veel armoede op Aruba. Ondertussen worden we overspoeld met op dit moment veelal Venezolaanse mensen. Het is gewoon schrijnend dat er duizenden mensen zijn die hard werk nodig hebben en ondertussen moeten wij verplicht andere mensen toelaten. Ik ben er helemaal stuk van.”

Bron: Telegraaf

3 Reacties op “Telegraaf | Corruptieparadijs rond Arubaanse werkvergunningen

 1. Jan Haarlem

  Je begint toch te twijfelen aan de verstandelijke vermogens van die vogel, vrouwlief deed even hard mee. De Arubaanse GS en vdDijs, behalve dat hij op een hoger(!) nivo zat dan gekke Gerrit.
  Onbegrijpelijk dit soort mensen, onbegrijpelijk ook dat Eman zo lang zijn hand boven hem hield dit is gewoon human excrement.

 2. Nou alcohol, callgirls, ik begin steeds meer bewondering voor deze Paul Croes te krijgen.

 3. Onthutsend.

  Paul Croes zou aan zijn ballen bij Charlies Bar aan de muur moeten worden gespijkerd, maar dit is vooral ook de volledige vrije val van Mike Eman.

  Die heeft alles Karel Frielink-iaans aangezien en Remigio Booi-aans niet ingegrepen. Hij zou meteen uit al zijn overheidsbaantjes ontheven moeten worden maar, hey, dit is Aruba: hij krijgt er ongetwijfeld een paar bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *