Telegraaf | Curaçao onder curatele

Jorn Jonker

Groepsfoto van de nieuwe regering van Curacao met als minister-president en minister van Justitie Gilmar Pisas (voorste rij in het midden)

Den Haag – Het kabinet doet een vergaande stap en mengt zich in het landsbestuur van Curaçao. Om er voor te zorgen dat er écht verkiezingen gehouden worden op het eiland, neemt de gouverneur een deel van de leiding over.

De ministerraad heeft dat zojuist voorgesteld. Als dat plan komende week met spoed langs de Raad van State is gegaan, wordt het eilandsbestuur gepasseerd en heeft de gouverneur er deels het voor het zeggen. Die kan dan beslissingen nemen om er voor te zorgen dat de verkiezingen op 28 april op de juiste manier doorgaan.

„Treurig dat het nodig is”, zegt minister Plasterk (Koninkrijksrelaties). De bewindsman vindt het van ’het grootste belang’ dat eilanders zich in vrije en eerlijke verkiezingen uit kunnen spreken. In Nederland werd gevreesd dat op Curaçao de maffia opnieuw aan de macht is gekomen en ook zou blijven.

Het is zeer ongebruikelijk dat Nederland een dergelijke stap neemt om de kwaliteit van bestuur in het Nederlandse Koninkrijk, waar het eiland deel van uitmaakt, te bewaken. Op de eilanden klinkt al snel het verwijt dat Nederland kolonialistisch opereert als er bemoeienis vanuit Den Haag is.

Zie ook: ‘Laat ze maar een vuurpeloton sturen’

Op Curaçao woedt al weken een felle strijd over de verkiezingen. Het vorige kabinet viel omdat mensen overliepen naar de partij van de voor corruptie en fraude veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte. Dat deden ze niet uit ideologische redenen, hintte bijvoorbeeld VVD-Kamerlid Bosman in De Telegraaf richting het corruptie-verleden van Schotte.

De gouverneur riep na deze kabinetsval verkiezingen uit. Maar in de tussentijd werd onder Schotte snel een nieuwe coalitie gevormd die door de overlopers wel een meerderheid kreeg. Het nieuwe kabinet dat zo gevormd werd, wilde de verkiezingen uitstellen om zo aan de macht te blijven. De gouverneur van het eiland weigerde dat besluit echter tekenen.

Schotte heeft overigens zelf officieel geen plek in het nieuwe kabinet op Curaçao. Dat mag hij niet van de rechter omdat hij zich liet omkopen door een maffiabaas.

Bron: Telegraaf

Een Reactie op “Telegraaf | Curaçao onder curatele

  1. Treurig is het ook dat overlopers en verraders het zover kunnen laten komen .
    Na de verkiezingen kan een nieuw kabinet direct reparatiewerk verrichten aan het wisselen van partij (zetelroof) en de aanwezigheid van verdachte en veroordeelde personen in de Staten.
    Clean Slate !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *