Telegraaf | Daders spraken met tv-zender

‘Terroristen spraken terreurgolf met elkaar af’

'Terroristen spraken terreurgolf met elkaar af'

‘Terroristen spraken terreurgolf met elkaar af’ | Foto AFP

Parijs – Vlak voordat de terreurgolf  in Frankrijk vrijdagavond ten einde kwam, hebben de daders vanaf beide gijzelingslocaties telefonisch gesproken met de Franse tv-zender BFM-TV en een verklaring afgelegd. Ze zeiden dat sprake was van een gecoördineerde actie. Amedy Coulibaly, de man die in Parijs een groot aantal mensen gegijzeld hield in een Joods supermarkt, nam rond 15.00 uur telefonisch contact op met BFM-TV. Hij vertelde dat hij lid was van terreurorganisatie IS en dat hij de Joodse supermarkt doelbewust had uitgekozen. 

Coulibaly had zijn gijzelingsactie volgens eigen zeggen afgestemd met de daders van het bloedbad bij Charlie Hebdo. Coulibaly zei verder dat hij op het moment van bellen al vier gijzelaars had gedood. Daarmee is bevestigd dat de dodelijke slachoffers niet zijn gevallen bij de bestorming van de winkel door de politie.

Ook Cherif Kouachi, een van de twee terreurbroers achter de aanslag op Charlie Hebdo, kwam aan de telefoon bij BFM-TV. Dat gebeurde toen verslaggeves van de zende zelf belden naar de drukkerij in Dammartin-en-Goële, waar zij op dat moment omsingeld waren door een immense politiemacht en een man gegijzeld hielden.

Kouachi vertelde aan de telefoon bij BFM-TV op zijn beurt dat hij in opdracht handelde van Al-Qaeda in Jemen. ,,Ik ben daarheen gereisd en het was Anwar al Awlaki (een van de prominentste leden van Al-Qaeda, die in 2011 werd gedood bij een drone-aanval door de VS, red.) die voor de financiering zorgde”, zo verklaarde Kouachi over de telefoon.

Volgens de politie waren alle drie de terroristen lid van dezelfde terreurcel in noord-Parijs.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *