28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | De bende rond Mike Eman

HomeMediaTelegraaf | De bende rond Mike Eman

Aruba telt meer schandalen dan Dividivi-bomen, maar de ministers hoeven niet op het matje te komen | Door Edwin Timmer

aruba-mike-eman
Mike Eman, premier van Aruba. Onder zijn bewind schieten de premies en belastingen omhoog vanwege de forse staatsschuld

Premier Mike Eman bracht Aruba financieel aan de rand van de afgrond. Maar ook zijn ministers maken er een potje van. Schandalen over aanbestedingen, verdachte werkvergunningen en handjeklap met criminelen buitelen over elkaar. Toch hoeft niemand op het matje te komen. Want de pers lijkt monddood, het parlement een applausmachine. „En het Openbaar Ministerie op Aruba is politiek verziekt.”

Kogels fluiten door het vakantieparadijs. Op donderdagavond 27 augustus vliegt scherpe munitie langs terrassen, palmbomen en plezierjachten. Een gewelddadige overval? Nee, de schoten worden afgevuurd vanuit het parlementsgebouw. Richting demonstranten die al de hele dag de L.G. Smith Boulevard bezetten, de drukste weg van het eiland.

Jan de Ruijter, één van hen, zoekt in doodsangst dekking achter een auto. Het is een wonder dat die avond het manshoge reclamebord ’I love Aruba’, vlak bij het parlement, niet bloedrood kleurt.

Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp (AVP)
Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp (AVP) ..ingrijpen..

Ook in het parlement heerst spanning. Terwijl premier Eman zijn wet verdedigt om het ’College Aruba financieel toezicht’ op te richten, houden manschappen van zijn regeringspartij AVP zich op in de gangen. Ze uiten openlijk hun weerzin tegen de oppositie. Evelyn Wever-Croes, fractieleider van de MEP, ziet zelfs in de vergaderzaal gewapende figuren voorbij rennen.

„Ik heb voorzitter Marisol Lopez-Tromp drie keer gevraagd om in te grijpen. Ik voelde me bedreigd”, zegt de Arubaanse. Uiteindelijk moet de politica hollend het gebouw via een achterdeur verlaten.

Evelyn Wever-Croes …bedreigd… Evelyn Wever-Croes …bedreigd…
Evelyn Wever-Croes …bedreigd…

Staatsschuld

De woede buiten kalmeert pas als de politie – tussen kogels, brandjes en vernielingen – zeker tien demonstranten arresteert. Een aantal zit weken vast. De volkswoede volgt uit de angst dat burgers gaan opdraaien voor de onstuimig gegroeide staatsschuld. Tot wel 3,4 miljard Arubaanse gulden (bijna 2 miljard euro) in 2014. Omdat het kabinet-Eman nooit maat heeft gehouden, schieten premies en belastingen nu omhoog. Maar er is meer. De Ruijter: „Het ene na het andere schandaal over dit kabinet komt naar buiten. Maar nooit legt er iemand verantwoording af.”

Als minister Michelle Hooyboer-Winklaar (Onderwijs) in december 2014 een aanbesteding uitschrijft voor een collectieve ziektekostenverzekering voor twaalfhonderd Arubaanse studenten in Nederland, wint niet de offerte met de beste dekking noch de beste prijs. Tot verbazing van de Arubaanse krant Solo di Pueblo kaapt een pas opgericht bedrijfje, twee weken voor de aanbesteding, de opdracht weg. Ook al blijkt deze InsureToStudy niet aan alle eisen te voldoen, geen werknemers te hebben en slechts 1 euro kapitaal. En is alleen per mobieltje bereikbaar.

Michelle Hooyboer-Winklaar ...zwijgen...
Michelle Hooyboer-Winklaar …zwijgen…

Is dat de verzekeringspartner die de belangen van Arubaanse studenten moet dienen? Als klap op de vuurpijl onthult de krant dat de echtgenoot van de minister via sociale media contact onderhoudt met eigenaren van InsureToStudy. Is die aanbesteding wel helemaal pluis? Hooyboer-Winklaar weigert antwoord. Maar via een kort geding eist ze wel rectificatie. Dat krijgt ze niet. Sterker, de rechter onderschrijft dat de journalistieke vragen, in plaats van haar zwijgen, een heldere ministeriële uitleg verdienen.

Ook de uitgifte van werkvergunningen riekt. Minister Paul Croes (Arbeid) mag buitenlanders slechts bij hoge uitzondering ontheffing verlenen voor de procedure tot een werkvergunning. Normaal kijkt men eerst of een Arubaan het werk kan doen. Maar uit rechtbankstukken blijkt dat Croes in 2014 talloze ontheffingen verleent voor simpele jobs als tuinman, schoonmaker, bordenwasser en bewaker. Terwijl er 22 Arubaanse bewakers als werkloos staan ingeschreven. Eén schoonmaakster mag zelfs aan de slag bij het allang gesloten café Jambalaya.

Opnieuw is het Solo di Pueblo die met de aantijging komt dat minister Croes en zijn naaste medewerkers zich laten betalen voor ontheffingen. Brieven voor aanvragen lijken te worden gedicteerd door één en dezelfde persoon. Want alle aanvragers gebruiken dezelfde tekst met dezelfde spelfouten! Een Europeaan, die anonimiteit vraagt, bevestigt tegenover De Telegraaf: „Er is mij meerdere keren gezegd dat als ik duizend dollar betaal, mijn procedure veel sneller zal verlopen. Maar dat vertik ik.” Ook Croes zwijgt over de vermeende malversaties, maar zoekt via de rechter zijn gelijk.

Dan is er minister Otmar Oduber (Toerisme). Deze politieke zwaargewicht keurde in november 2010 een subsidie goed van 11.000 dollar voor een aardbeienproject. Maar nooit is er één aardbei geplukt door aanvrager Johannes Span Ospino.

Otmar Oduber …aardbeien…
Otmar Oduber …aardbeien…

Opvallend: heel Aruba wist op het moment van toekenning dat Ospino was veroordeeld voor wapenbezit. Plus verdacht van een bankoverval. Hoe kun je als minister in zee gaan met een zware crimineel? „Ik ben bang dat het geld voor iets anders was bedoeld”, reageerde oppositieleider Wever-Croes destijds.

De zaak krijgt recent een bizarre wending. Arubaans ondernemer Francis Dijkhoff roept op de radio dat hij wél een idee heeft waartoe het aardbeiengeld diende. Een maand na de subsidietoekenning werd de Arubaanse journalist Poentje Castro vermoord.

Dijkhoff: „Vlak voor zijn dood zei Poentje me dat hij belastende info had over Oduber. Hij vreesde voor zijn leven.” In een civiele rechtszaak veegde de rechter de onbewezen beschuldiging van tafel. Ook Oduber ontkent. Maar tegenover De Telegraaf zegt Dijkhoff: „Er zijn meer getuigen. Via een nieuwe aangifte wil ik dat justitie dit alsnog betrekt in die onopgeloste moordzaak.”

Tot slot het Horacio Oduber Hospitaal. Toen het kabinet-Eman besloot tot renovatie en nieuwbouw ter waarde van 240 miljoen florin (121 miljoen euro) meldden zich het Franse Bouygues Batiment International (BBI) en het Spaanse OHL Arellano. De Fransen gaven een 24 miljoen goedkopere offerte en garandeerden, in tegenstelling tot OHL, nul gulden onvoorziene meerkosten. Toch wonnen de Spanjaarden. Grootste grap: OHL bouwt het ziekenhuis, maar vergeet een operatiekamer in te tekenen. Het hospitaal wordt als een restaurant zonder keuken.

In een woedende briefwisseling – in handen van De Telegraaf – eist BBI uitleg. Omdat de Stichting Onroerend Goed Aruba (SOGA), die over de aanbesteding beslist, geen logische verklaring geeft, concludeert BBI-manager David Marmasse: „De procedure is krakkemikkig geweest, SOGA heeft ons niet netjes behandeld en er is sprake van een ’onrechtmatige daad’.” Pikant: OHL liep in Mexico zwaar tegen de lamp toen een telefoongesprek uitlekte waarin directeuren overleggen over omkoping. Oppositiepartij MEP heeft keer op keer een diepgaand onderzoek geëist. Maar minister Alex Schwengle (Volksgezondheid) weigert.

Je kunt op Aruba niet spreken over objectieve journalistiek”, zegt radiomaker Miriam Rosel Koolman. „Veel verslaggevers hebben naast hun werk een marketing- of communicatiebureau en laten zich maandelijks vorstelijk betalen voor diensten aan de regering.” Hilarisch was het moment dat Leoncita Arends van radio Canal 90 in haar uitzending spontaan de premier dacht te bellen. Waarop Emans secretaresse, zich onbewust van het meeluisterende publiek, riep: „Ah Leoncita, jij belt zeker voor je cheque hè?”

Laatste strohalm

Als laatste strohalm reiken burgers en oppositie naar het Openbaar Ministerie. Maar ook daar lijkt het luik dicht te zitten. Ondanks de verdenkingen – van studentenpolis tot bevreemdende aanbestedingen – lijkt het OM geen vinger uit te steken. De Ruijter: „Zelfs de beschieting vanuit het parlement laat ze koud. Mensen die uit woede een brandje stoken, zitten weken in de bak. Maar schieten op demonstranten mag ongestraft. Wie schoot? Waarom? En hadden die figuren wel een wapenvergunning?”

Hoofdofficier Eric Olthof ontkent dat het OM op Aruba op zijn handen zit. „Naar enkele bedreigende situaties en het beweerde schietincident doen we onderzoek”, zegt hij. Op de vraag of men ook bezig is (geweest) met politieke fraudezaken, weigert hij echter antwoord. Wel stelt Olthof: „De politieke tegenstellingen op Aruba zijn regelmatig voelbaar. Mede tegen deze achtergrond worden bij het OM soms aangiften van strafbare feiten gedaan. Alles wordt echter objectief op hun eigen merites beoordeeld.”

De verdediging van Olthof is voor oppositieleider Evelyn Wever-Croes onvoldoende. „Ik zie geen andere uitleg dan dat het Openbaar Ministerie op Aruba politiek verziekt is.” In haar ogen is het zittende kabinet onaantastbaar. „Als het niet minister Hooyboer-Winklaar had betreft in de affaire over studentenpolissen, maar de Curaçaose ex-premier Gerrit Schotte, dan was de verdachte allang dagenlang verhoord.”

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

30 reacties

  1. Wat is dit voor schandalige vorm van journalistiek! Zonder enige onderbouwing vage beschuldigingen uitgieten. Dat is een kwaliteitskrant onwaardig.
    Wat mij betreft heeft de Telegraaf zich hiermee definitief gediskwalificeerd als een kwaliteitskrant.

  2. De situatie is zo dat er op Aruba voornamelijk Ministers en Parlamentariers van de huidige regering betrokken zijn hierbij. Plus als dat in Nederland gebeurt zijn er onderzoeken die het aftreden eisen van de Nederlandse Ministers. Op Aruba doet het OM niets. En er zijn geen onafhankelijke instanties die de corruptie aanpakken of durven aan te pakken, alles heeft op Aruba een politieke tintje!
    En aftreden doen ze in Nederland, wat op Aruba niet gebeurt! Hier op Aruba krijgen de betrokken Ministers een schouderklopje of een hug van de Premier en alles is weer koek en ei.
    In Nederland treed de voorzitster van het Parlement af omdat ze niet bekwaam was, op Aruba treden ze alleen af als er een andere regering komt.

  3. Bedank Stanley voor al je – uitmuntende – reacties op de KKC
    Waar wil je het lintje hebben? Zullen we het door je linkertepel piersen? Of opteer je voor een veer in je – naar keuze – Surinaamse, Chinese of Arubaanse reet?

  4. Ach, als Arubaan en ik blijf ook arubaan weet ik wat er speelt, Ach makkelijk nu om het eiland te vergelijken met Venezuela. Wie zal moeten optreden om deze eilanden te vrijwaren van een invasie van buitenlanders. Wie? Aruba mag en kan dat niet. Lees uw statuut goed. In heel de wereld heerst er corruptie. Het ligt aan de bevolking om een ander te kiezen. Wie zijn wij? Uw mag uw oordeel hebben maar het telt niet op het eiland. Of moet u zelf de politiek ingaan. Hopende dat men op u stemt. Wij noemen dit een democratische rechtsstaat. Of heb ik het verkeerd?

  5. misschien kunt u ook nog een overzicht geven van de mistanden in de U.S.A. , China, Macao, Rusland etc. etc.
    Dat er ergens anders op de wereld ook misstanden zijn, vergoelijkt de
    mistanden op , in dit geval ,Aruba niet.

  6. @”de Telegraaf, Nederland dus:….
    Vigilante is geen Curacao…Curacao is geen Vigilante
    Telegraaf is geen Nederland….Nederland is geen Telegraaf 🙂

  7. Nederlandse topmannen worden verdacht van fraude, fraude bij Eindhovense beleggingsmaatschappij, Betuwelijn een fiasco, het grootste ict-project (SPEER) is een fiasco, het Fyraproject een mislukking, het project Noordoever een financieel fiasco, wij hebben het nu niet over Aruba of andere eilanden neen wij hebben het over Nederland. Kom nu ook met de pluspunten want Aruba is Booming in de Caribbean bovendien krijgt Aruba veel meer waardering in het buitenland en Amerika dan in Nederland. Inhoud van dit artikel is destructief te noemen.

  8. Niets nieuws onder de zon. Onder het kabinet Oduber gebeurde hetzelfde als onder het kabinet Eman. Nepotisme is beide partijen niet vreemd. Een nieuwe “schone partij” oprichten lijkt me niet verkeerd zodat de AVP en de Mep in de toekomst kunnen worden af geserveerd. Overigens moet men de berichtgeving van de Telegraaf niet al te letterlijk nemen want deze krant is zo wie zo anti Aruba, Curacao en Sint Maarten.

  9. De premier raadpleegde zojuist BonusPromoplus over dit grofstoffelijk Telegraafartikel. ‘Beuzelachtig en onwaarachtig, confrère’, verzekerde Bonus de premier. “Velen voelen zich geroepen tot de kunst van het waarzeggen, maar het is een wispelturige wetenschap,” antwoordde de premier berustend. “Wij leggen een lijntje naar het het Financieele Dagblad en sturen bij op kwaliteit. Dat is zonneklaar zelfs met tegenlicht. Wij als professionals bedienen ons ook van media professionals. Daarom stuiten wij ook niet op grote weerstand en lopen niet onwrikbaar vast. Als wij mensen ontslaan geven wij ze de kans om nieuwe horizonten te ontdekken. Een zuivere win-winsituatie. Prettige perspectieven bieden wij altijd, al is dat zelden hetgeen onze tegenstanders voor ogen staat. Als verbloemer is er constant werk aan de winkel. Steeds nieuwe uitdagingen in het omzwachtelen van woorden, die foutief kunnen worden uitgelegd. Sommige politici worden uitgemaakt voor venijnbomen. Dat is een ernstige misvatting. De venijnboom is de taxus. (Taxus baccata). Het is een conifeer uit de taxusfamilie (Taxaceae). De plant komt van nature veelvuldig voor. Er heerst wel wat gebrek aan tegenspraak in Aruba. Maar dat is in het hele Koninkrijk een eigenschap die we kunnen missen als kiespijn. Voor uw perspectief met inhoud: bel Promoplus voor een afspraak. Veni vidi vici, Ave Bonum. Renée van Aller &John de Vries

  10. Geachte Hr. Timmer:

    Je hebt netjes geschreven over het bij-bouw onder constructie van het hospitaal.
    Een tipje; effetjes.uitzoeken wat het uiteindelijk gecontracteerde bedrag hiervoor is geworden: oh, en niet schrikken

    Ondervraag minister Sevinger over hoeveel negatief advies hij heeft gekregen voor het bouwen van de “Green Corridor” vierbaansweg naar San Nicolaas, en dus a) op welk posotief advies werd het getekend.
    b) zijn er lokale bedrijven benaderd voir de aanbesteding, en waarom hebben zij niet het conntract dat dan lokaal belasting penningen achterlaat, c) wat is de relatie van het bedrijf CIC (Caribbean Infrastructure Corporation) met de hoofdaannemen Odinsa voor dit project, en zou men kunnen praten van Nepotisme binnen de AVP partij, en als laatste d) om vermijding tot corrupt beschuldigd te worden zou hij dan dit contract willen openbaren, dan zou misschien de bevolking kunnen geloven dat er transparant en feilloos is onderhandeld en verantwoordelijk met publieke gelden omgaat.
    M.V.G.
    Norman Kuiperi

  11. Haha sinds de pensionering van Nelson Oduber is de corruptie op Aruba snel toegenomen. De AVP kliek die steun vindt bij het CDA is de grootste boosdoener, ze doen zich voor als heilige christenen maar het zijn duivels. Mike Eman is een marionet van zijn ministers en coördinatoren geworden, zijn broer Albert is al heel jong aan het dementeren het lijkt erop dat Mike door dezelfde ziekte is aangetast en een medische test is genoodzaakt haha

  12. Het is overduidelijk dat we her niet zo ver van Venezuela af zitten, we verkopen het alleen met een Caribisch toefje, maar de shit is op de eilanden exact hetzelfde. Heb het al eerder gevraagd; Zit het in het eten of het zeewater soms?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties